της Βασιλικής Κουρλιμπίνη, capital.gr*

Μπορεί η συνεχής άνοδος του αριθμού των ξένων τουριστών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την τόνωση των εισπράξεων, να δίνει το “σήμα” πως ο τουρισμός πάει καλά, οι επενδύσεις όμως από τους μεγαλύτερους tour operators της Ευρώπης στους προορισμούς που βρίσκονται στην κορυφή των ταξιδιωτικών επιλογών των επισκεπτών έρχονται να επιβεβαιώσουν την έκρηξη της ζήτησης.

TUI, Thomas Cook, FTI και Alltours όχι μόνο διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων που διαχειρίζονται, αλλά επίσης προχωρούν στη δημιουργία μονάδων και στην προσθήκη brands. Οι ευκαιρίες στο ξενοδοχειακό real estate, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις πως η ανοδική πορεία του τουρισμού στη χώρα μας –που διατηρεί το “ισχυρό χαρτί” της ασφάλειας του προορισμού– θα συνεχιστεί, έχουν στρώσει το έδαφος για την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας των τουριστικών ομίλων.

Κρήτη και Κως στο πλάνο της TUI

Από τους πρώτους tour operators που ανακοίνωσαν μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για τον ελληνικό τουρισμό ήταν ο γερμανικός όμιλος με τα υψηλότερα μερίδια στην ευρωπαϊκή αγορά. Η τελευταία του “κίνηση” ήταν η εξαγορά στον πλειστηριασμό της Eurobank του συγκροτήματος Lakitira της Κω από τον ξενοδοχειακό όμιλο Atlantica του Ν. Νικολαΐδη, στρατηγικού εταίρου της TUI. Πρόκειται για τις τρεις μονάδες στην περιοχή Καρδάμαινα, το Lakitira Resort and Village, το boutique ξενοδοχείο Lakitira Suites και το Helona Resort.

Η TUI μετρά 40 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και ελέγχει ήδη 10.500 δωμάτια, με 32 ιδιόκτητα ξενοδοχεία και συνεργασίες με περισσότερα από 1.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η διοίκηση του ομίλου μελετά την κατασκευή 10 νέων ξενοδοχείων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή της νέας ξενοδοχειακής μονάδας Robinson Club στην Κρήτη.

Η μονάδα στην Κρήτη, στην Ιεράπετρα, προγραμματίζεται να είναι έτοιμη το 2020 και η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ (η TUI εξαγόρασε τη θυγατρική του συνεργαζόμενου ομίλου Καράτζη Α.Ε., “Στέλλα Πολάρις Κρέτα Α.Ε.”, κάτοχου του οικοπέδου). Πρόκειται για το τρίτο ξενοδοχείο Robinson στην Ελλάδα, μετά την Κυλλήνη και την Κω. Στόχος του κορυφαίου tour operator είναι είναι να διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των μονάδων TUI Blue, RIU, Robinson και Magic Life κατά τα επόμενα χρόνια.

Thomas Cook: Διευρύνει παρουσία

Ο έτερος μεγάλος “παίκτης” στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, ο Thomas Cook, έχει ενισχύσει σημαντικά στο ξενοδοχειακό του χαρτοφυλάκιο σε Κρήτη και Κω. Η διοίκηση, άλλωστε, του tour operator έχει ουκ ολίγες φορές επισημάνει πως καταγράφεται ισχυρή άνοδος των πωλήσεων για την Ελλάδα, ενώ φέτος και οι κρατήσεις για διακοπές, αλλά και οι τιμές των πακέτων, είναι υψηλότερες.

Φέτος το καλοκαίρι θα ανοίξει το νέο ξενοδοχείο Pearl Beach στο Μαρμάρι της Κω (η μονάδα θα λειτουργήσει υπό το σήμα Sunprime της θυγατρικής Ving) και θα είναι το τρίτο κατά σειρά sunprime στην Ελλάδα μετά την Κρήτη και τη Ρόδο. Ο tour operator έχει επίσης ανοίξει δύο Casa Cook σε Ρόδο και Κω και προγραμματίζει ακόμα ένα στα Χανιά. Εκτός των άλλων, έχει αυξήσει και τον αριθμό των πτήσεών του προς το αεροδρόμιο της Σητείας μέσω της αεροπορικής του Condor.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: capital.gr