της Νίκης Παπάζογλου, insider.gr*

Την ώρα που η οικονομία κινείται με αργούς ρυθμούς προσπαθώντας να ξεπεράσει την πολυετή κρίση που έχει αλλάξει τόσο τις προοπτικές όσο και τις συνισταμένες της, ο ξενοδοχειακός κλάδος μοιάζει να ακολουθεί εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς, έχοντας ήδη κάνει δυναμική επιστροφή και καταγράφοντας πέρα των προσδοκιών κρατήσεις και έσοδα.

Σε αντίθεση με την γενική ακινητοποίηση που καταγράφεται οι αυξημένες κρατήσεις και οι αισιόδοξες προβλέψεις έχουν αναζωπυρώσει και το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων για το ισχυρό τουριστικό προϊόν της χώρας αναδιαμορφώνοντας παράλληλα και τον τουριστικό χάρτη της πρωτεύουσας.

Ποιές ήταν όμως οι επιχειρηματικές συμφωνίες που έκλεισαν μέσα στο 2017 κι αναμένεται να ολοκληρωθούν με την νέα χρονιά σκιαγραφώντας ένα νέο πολυτελές ξενοδοχειακό τοπίο;

Στην Four Seasons το Astir Parace

Ήταν μόλις πριν λίγους μήνες, όταν ανακοινώθηκε η ανάληψη της διαχείρισης του Astir Palacce στην αθηναϊκή Ριβιέρα από την Four Seasons. Συγκεκριμένα, οι Four Seasons Hotels & Resorts και Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης κατέληξαν σε συμφωνία για τη λειτουργία της πρώτης ξενοδοχειακής μονάδας Four Seasons στην Ελλάδα, στον Αστέρα Βουλιαγμένης με το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει μετά την ολοκλήρωση της εκτεταμένης αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, τον Μάιο του 2018.

Για την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ως Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, θα επενδυθούν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο στολίδι της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα διαθέτει μεταξύ άλλων περίπου 300 δωμάτια, σουίτες και πολυτελή bungalows, spa και εγκαταστάσεις αναψυχής, χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων, πισίνες, παραλίες, ένα μοναδικό παραθαλάσσιο χώρο περιπάτου και πολλά ακόμη.

H επόμενη μέρα του Athens Ledra

Μετά από τέσσερις άγονους πλειστηριασμούς και πολλούς ενδιαφερόμενους το σήριαλ του  ιστορικού ξενοδοχείου της Λεωφόρου Συγγρού έλαβε τέλος χωρίς ωστόσο να τελειώσει και ο γολγοθάς των απλήρωτων εργαζομένων.

Νέοι ιδιοκτήτες του πρώην Athens Ledra, προσφέροντας 33,05 εκατ. ευρώ, έγιναν η αμερικανική εταιρεία real estate Hines και διαχειριστής ο όμιλος Γιάννη Δασκαλαντωνάκη. Οι δυο τους έχουν εκπονήσει τα πρώτα σχέδια για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πολύπαθο ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού θα ενταχθεί και θα επαναλειτουργήσει στην ομπρέλα του ομίλου Hyatt, με την επωνυμία Hyatt Regency.

Νέα εποχή για το Hilton

Σε συζητήσεις με μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους για το μέλλον του Hilton Αθηνών βρίσκεται και η νέα ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Home Holdings. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό το ξενοδοχείο να παραμείνει στην αλυσίδα της Hilton  ανανεώνοντας τη σύμβαση διαχείρισης με τον διεθνή όμιλο, μετά τη λήξη της υφιστάμενης στο τέλος Μαρτίου του 2018.

Όμως τα πιθανότερα σενάρια θέλουν το Hilton να αποκτά στο μέλλον διαφορετική από την υπάρχουσα ονομασία με τα επικρατέστερα σενάρια να ακούν στις επωνυμίες Waldof Astoria ή  Conrad Hotels.

Μέχρι ωστόσο να «τελεσιδικήσει» η απόφαση της εταιρείας τη νέα χρονιά προχωρούνο οι εργασίες ανακαίνισης που θα δώσουν σε συνδυασμό με το διαφορετικό όνομα και διαφορετικη όψη στο περίφημο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Όπως προβλέπουν τα σχέδια η ανακαινισμένη μονάδα,, δυναμικότητας 500 δωματίων, θα περιλαμβάνει συν τοις άλλοις νέες ιδιωτικές κατοικίες και θεματικούς εμπορικούς και γαστρονομικούς χώρους εντός του συγκροτήματος.

Η Marriott επιστρέφει στην Αθήνα

Δυναμικό come back στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας, μετά από πενταετή απουσία κάνει και η Marriott. Πριν από μερικούς μήνες η εταιρεία έλαβε την άδεια δόμησης για τις εργασίες ανακαίνισης που προέβλεπε η συμφωνία που είχε κλειστεί στο τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το νέο έτος και το διεθνές ξενοδοχειακό σήμα να επιστρέψει το 2018 στην πρωτεύουσα μέσω του 5άστερου Metropolitan.

Να υπενθυμίσουμε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 15 εκατ. δολ. για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 366 δωματίων, περιλαμβάνει και τη δημιουργία δύο σύγχρονων εστιατορίων, μπαρ, γυμναστηρίων, πισινών και τελευταίας τεχνολογίας χώρων εκδηλώσεων , που ανταποκρίνονται στα στάνταρ της Marriott, Meetingsimagined.com.

Αναβιώνουν τα Αστέρια Γλυφάδας 

Την νέα χρονιά ολοκληρώνεται και το επενδυτικό παζλ για το αττικό παραλιακό μέτωπο, μετά την υπογραφή δεσμευτικής προ συμφωνίας της Grivalia Properties REIC για την απόκτηση του 80% της Nafsika SA με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση του συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας». H συμφωνία για τη μονάδα, ιδιοκτησίας της ΕΤΑ, θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2018.

Στόχος της Grivalia Hospitality και των συνεταίρων της στο έργο αυτό είναι να αναβιώσουν το θρυλικό ξενοδοχείο, ανακατασκευάζοντάς το πρωτίστως με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και διαμορφώνοντάς το σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο διεθνούς εμβέλειας (με bungalows και καμπάνες) διαχειριζόμενο από αναλόγου βεληνεκούς διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα στα πρότυπα των επιτυχημένων city resorts του εξωτερικού.

Με την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής επένδυσης, θα δημιουργηθεί μία πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα με σαφή αναφορά στο παρελθόν του ιστορικού ξενοδοχείου “Αστέρια”, η οποία θα αναδείξει το φυσικό πλούτο της περιοχής, θα αναβαθμίσει σημαντικά το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και θα προσελκύει τουρισμό υψηλού επιπέδου με άμεσα οφέλη τόσο για την τοπική όσο και για την ευρύτερη οικονομία.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: insider.gr