του Ηλία Μπέλλου, kathimerini.gr*

Μεγάλο έλλειμμα φορολογικής αλλά και ρυθμιστικής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στον ξενοδοχειακό κλάδο διαπιστώνουν κορυφαία στελέχη δύο εκ των μεγαλύτερων ξένων ομίλων του κλάδου με σημαντικές επενδύσεις στη χώρα.

Γραφειοκρατία και υπερφορολόγηση έχουν σίγουρα διώξει ή αποτρέψει επενδυτές από την Ελλάδα, παραδέχθηκε ο Ρέντζο Ιόριο, γενικός διευθυντής (COO) της AccorHotels για την Ιταλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τη Μάλτα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» στo πλαίσιo του 1ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας. «Η Ελλάδα ταλανίζεται από τα ίδια προβλήματα εδώ και χρόνια, τα οποία έχουν ενταθεί λόγω υπερφορολόγησης», επισήμανε ο Μιχάλης Μαυρόπουλος, περιφερειακός διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου της TUI Destination Services, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα. Αμφότεροι υπογράμμισαν πως ο ελληνικός τουρισμός έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστική αγορά για ξενοδοχειακές επενδύσεις, αλλά υπάρχουν εμπόδια.

«Δεν μπορεί ένας επενδυτής όταν βλέπει την Ελλάδα, που είναι ένας από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς, να βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοια γραφειοκρατία», σημείωσε ο διευθυντής της TUI προσθέτοντας πως «πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να μπει τέλος σε παρωχημένα μοντέλα αδειοδότησης που άλλες χώρες έχουν ξεπεράσει». Η TUI, που διαθέτει σήμερα 32 ιδιόκτητα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, προ μερικών εβδομάδων ανακοίνωσε πως έχει εντάξει τη δημιουργία δέκα νέων ξενοδοχείων στα επενδυτικά της σχέδια.

Από την πλευρά της η Accor, που λειτουργεί μεταξύ άλλων τις αλυσίδες Novotel και Sofitel, προχωρεί και τους σχεδιασμούς της για τη λειτουργία του πρώτου Ibis Hotel στην Αθήνα. Τα στελέχη αμφοτέρων των ομίλων όμως μίλησαν ξεκάθαρα για την ανάγκη να μην καθυστερούν τόσο οι αδειοδοτήσεις. Ο Ρέντζο Ιόριο μάλιστα προχώρησε παρακάτω, τονίζοντας πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες που δίνονται στους επενδυτές να έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις και εντέλει να μπορούν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να πάρουν πίσω τα χρήματα που επενδύουν.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr