της Μανίνας Ντάνου, kathimerini.gr*

Στο σταυροδρόμι μεταξύ Πειραιά και Αθήνας, ο άξονας που ενώνει το πολύβουο κέντρο με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, η λεωφόρος Συγγρού, αναγεννάται ως ο νέος πόλος πολυτελούς ξενοδοχίας της πρωτεύουσας. Τέσσερα νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων, καθώς και αρκετά ακόμα με ένα αστέρι λιγότερο, αλλά εξίσου προσεγμένα και σύγχρονα, αναβαθμίζουν όχι μόνο τη λεωφόρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

«Η λεωφόρος του πολιτισμού», «ο νέος πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός άξονας» ή ακόμα «ο δρόμος που θα αναλάβει σημαντικό ρόλο ως κόμβος που συνδέει το κέντρο της πόλης με τη θάλασσα». Έτσι χαρακτηρίζεται πλέον η λεωφόρος Συγγρού, όχι μόνο από τους Έλληνες μεσίτες και επενδυτές, αλλά και από τα ξένα μέσα. Μακριά πια από την εποχή που τμήματά της ήταν εξαιρετικά υποβαθμισμένα έως και κακόφημα, η Συγγρού ζει μια άνοιξη, που ομολογουμένως φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δεν είναι μόνο τα νέα ξενοδοχεία. Ανεκμετάλλευτα οικόπεδα έχουν αξιοποιηθεί, στεγάζοντας πλέον μεγάλες επιχειρήσεις, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής να φιλοξενήσουν business επισκέπτες, αλλά και να αναλάβουν τη διοργάνωση εταιρικών εκδηλώσεων. Κι έπειτα είναι τα ιδρύματα πολιτισμού, όπως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και το Μουσείο Ακρόπολης, που είναι εξαιρετικά κοντά στο βόρειο κομμάτι της Συγγρού. Τα δύο άκρα της άλλωστε (βόρειο και νότιο) είναι που έχουν συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις: το τμήμα που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Κουκακίου και διαθέτει και την ευκολία του μετρό, καθώς και το νότιο κοντά στο Φαληρικό Δέλτα, που γειτνιάζει με τις ακτές αλλά και το ΚΠΙΣΝ.

Κάπως έτσι το 2018 άνοιξαν τις πόρτες τους δύο νέα πεντάστερα ξενοδοχεία θρυλικών αλυσίδων. Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο, το πρώτο Grand Hyatt της χώρας και μόλις το δεύτερο της Ευρώπης (το πρώτο είναι στο Βερολίνο) εγκαινιάστηκε στο κτίριο του παλιού Athens Marriott, το οποίο υποβλήθηκε σε ριζική ανακαίνιση κόστους 20 εκατομμυρίων ευρώ και στοχεύει να ξεπεράσει την αίγλη που απολάμβανε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ως Ledra Marriott, και να σταθεί επάξια δίπλα στο γειτονικό Intercontinental. Το Grand Hyatt άνοιξε, λοιπόν, με 309 δωμάτια (38 εκ των οποίων πολυτελείς σουίτες), μπαρ, rooftop εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη, εξειδικευμένο wellness center, αλλά και με χώρους σχεδόν 21.500 τ.μ. για events, με συνεδριακές αίθουσες που φιλοξενούν έως 1.000 άτομα. «Θεωρούμε τη λεωφόρο Συγγρού κομβικής σημασίας τοποθεσία», λέει στο «Κ» ο κ. Νίκος Τρικουράκης, general manager του ξενοδοχείου, αποδεικνύοντας ότι το trend δεν είναι διόλου τυχαίο. «Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, που προσφέρεται για αμέτρητες δραστηριότητες προσελκύοντας όλους τους τύπους επισκεπτών και συνδυάζοντας παράλληλα την εύκολη πρόσβαση στις παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, οι οποίες απέχουν μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο. Η απήχηση της τοποθεσίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κι αυτό σίγουρα οφείλεται στη διαρκή αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται».

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr