του Νίκου Ρουσάνογλου, kathimerini.gr*

Στην «πρώτη γραμμή» του ενδιαφέροντος των επενδύσεων ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων έχουν βρεθεί τα ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανόδου του τουρισμού και της υποχώρησης των τιμών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, σε συνδυασμό και με την έλλειψη επενδύσεων στον κλάδο, τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προχωρούν στην εμπλοκή τους με το συγκεκριμένο είδος ακινήτων, που μέχρι πρότινος (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο) αποτελούσε έναν κλάδο υψηλής εξειδίκευσης (niche market), τον οποίο κατά κανόνα απέφευγαν οι περισσότεροι επενδυτές.

Σήμερα, τα ξενοδοχειακά ακίνητα, χάρις στις ροές εσόδων τους και στην παγκόσμια αύξηση του τουρισμού, έχουν έρθει στο προσκήνιο, κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της νεοσύστατης εταιρείας «Μπλε Κέδρος» της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat), η οποία διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο από ξενοδοχειακά ακίνητα και εμπορικά καταστήματα του δικτύου Coco-Mat, συνολικής αξίας της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, στην κατοχή της βρίσκονται τα ξενοδοχεία Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά και το Coco-Mat Hotel Athens στο Κολωνάκι. Παράλληλα, πρόσφατα ξεκίνησε και την ανέγερση ξενοδοχείου πέντε αστέρων 90 δωματίων σε ιδιόκτητο οικόπεδο, πλησίον του μουσείου της Ακρόπολης. Το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του προς το τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Μπομπόλια, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, στόχος είναι η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2018, αγγίζοντας τα 80 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν κινήσεις απόκτησης ξενοδοχειακών και άλλων ακινήτων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η εταιρεία δρομολογεί την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. προς το τέλος του επόμενου έτους.

Το 2017 σηματοδότησε και την ενεργοποίηση της Grivalia Hospitality, της εταιρείας που σύστησε ο όμιλος της Grivalia ΑΕΕΑΠ με αποκλειστικό αντικείμενο τις επενδύσεις σε τουριστικά/ξενοδοχειακά ακίνητα. Η αρχική επένδυση αφορούσε την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στο ιδιωτικό νησί Pearl Island του Παναμά, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο στην Ελλάδα, η απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου Ολυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη και του συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας». Η τελευταία αυτή κίνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί και ως προς το τυπικό της σκέλος στο τέλος του έτους.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr