του Νίκου Ρουσάνογλου, kathimerini.gr*

Ολο και μεγαλύτερο ρόλο έχουν πλέον τα ξενοδοχεία στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των επενδυτών ακινήτων, με βασικούς εκφραστές της εν λόγω τάσης τις ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία). Από τις αρχές του έτους, οι εταιρείες του κλάδου έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ, είτε για την αγορά υφιστάμενων ξενοδοχειακών ακινήτων είτε για κτίρια, τα οποία πρόκειται να μετατρέψουν σε ξενοδοχεία.

Η πιο πρόσφατη κίνηση πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας από την Briq Properties ΑΕΕΑΠ, την εταιρεία του ομίλου Infoquest, η οποία απέκτησε το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Mr. And Mrs. White Paros, από την Hotel Brain. Η τελευταία θα παραμείνει ως μισθωτής του ακινήτου, συνεχίζοντας να το λειτουργεί. Το ύψος της επένδυσης για το ακίνητο των 4.468 τ.μ. και των 49 δωματίων ανήλθε σε 3,5 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει στην «Κ» η κ. Αννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Briq, «επενδύσαμε σε ένα νησί, όπως η Πάρος, το οποίο πιστεύουμε ότι προσφέρει σημαντική προοπτική μελλοντικών υπεραξιών σε επίπεδο τιμών και παράλληλα ενέχει χαμηλότερο ρίσκο συγκριτικά με άλλες τουριστικές περιοχές, όπως π.χ. η Μύκονος, ή η Σαντορίνη, όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλές».

Σύμφωνα με την κ. Αποστολίδου, η είσοδος στον κλάδο της φιλοξενίας και των ξενοδοχειακών ακινήτων ήταν σημαντική κίνηση για την εταιρεία, καθώς το όφελος είναι πολλαπλό. Κατ’ αρχάς οι αποδόσεις που προσφέρονται είναι υψηλότερες από άλλες κατηγορίες ακινήτων, καθώς πέραν ενός ελάχιστου εγγυημένου ενοικίου, κατά κανόνα, οι ΑΕΕΑΠ εισπράττουν κι ένα πρόσθετο ποσοστό επί του τζίρου του ξενοδοχείου, εφόσον αυτός υπερβεί ένα προκαθορισμένο ύψος. Παράλληλα, υπάρχει και η προσδοκία μελλοντικής ανόδου των αξιών των ακινήτων, λόγω της συνεχούς ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν κρυμμένες υπεραξίες σε πολλά από τα υφιστάμενα ξενοδοχειακά ακίνητα, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν, μέσω μιας καλύτερης διαχείρισης», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Αποστολίδου.

Σε κάθε περίπτωση, τις παραπάνω απόψεις είναι σαφές ότι συμμερίζεται το σύνολο του κλάδου, όπως αποδεικνύεται από τις σχετικές κινήσεις και των υπόλοιπων εταιρειών. Για παράδειγμα, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ έχει προβεί σε επενδύσεις 18,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση δύο ξενοδοχείων σε Θεσσαλονίκη και Λευκωσία, που είναι αμφότερα μισθωμένα σε εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Zeus International, ο οποίος έχει και την ευθύνη λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη αποκτήθηκε το Lazart Hotel αντί 7 εκατ. ευρώ, ενώ στη Λευκωσία εξαγοράστηκε το 100% της εταιρείας Lasmane Properties, ιδιοκτήτριας ξενοδοχειακού ακινήτου το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε υπό την επωνυμία Holiday Inn. Το ξενοδοχείο διαθέτει 140 δωμάτια και είναι από τα μεγαλύτερα της πόλης. Το τίμημα ανήλθε σε 11,2 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πλήρη ανακατασκευή του ακινήτου.

Στις επόμενες κινήσεις της εισηγμένης περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο κτίριο που αποκτήθηκε νωρίτερα εντός του έτους, στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγίας Ειρήνης 7, το οποίο επίσης προορίζεται για χρήση φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω ακίνητο, πρόκειται να λειτουργήσει μπουτίκ ξενοδοχείο, ενώ στο ισόγειό του θα διατηρηθεί χρήση εμπορικού καταστήματος. Πρόκειται για ακίνητο 2.525 τ.μ., το τίμημα κτήσης του οποίου ήταν 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ θα δαπανηθούν επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωσή του σε κτίριο μεικτής χρήσης.

Μπουτίκ ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει και στο ακίνητο που διαθέτει η Εθνική Πανγαία στην οδό Μητροπόλεως 23, πλησίον της πλατείας Συντάγματος, όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το Ινστιτούτο Θερβάντες. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 4.300 τ.μ., όπου εκτός από το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει και εστιατόριο με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr