του Κοσμά Ζακυνθινού, ΗΜΕΡΗΣΙΑ*

Στο «αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν δεκάδες επενδυτικές προτάσεις στη χώρα μας μετά τις ανατροπές που προκαλεί η απόφαση ακύρωσης του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό από την Ολομέλεια του ΣτΕ, που εγκρίθηκε το 2013.

Στις επόμενες 20 ημέρες αναμένονται οι πρώτες θέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά την οριστική απόφαση του ΣτΕ στο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νομοθέτημα, που συγκέντρωσε πλήθος αρνητικών απόψεων από ετερόκλητους φορείς. «Η γκρίζα ζώνη που υπάρχει στο θέμα του χωροταξικού, δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές» όπως επισημαίνει στην «Η» ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τονίζοντας πως «όταν αλλάζει ο ΦΠΑ στα νησιά, όταν δεν γνωρίζουμε τι ισχύει στο φορολογικό σύστημα, όταν δεν υπάρχει σταθερότητα και όταν δεν ξέρουμε τι ισχύει με το χωροταξικό, τότε ποιος επενδυτής θα έρθει στην Ελλάδα;».

Παρόλο που το πλαίσιο δεν κρίθηκε από το ΣτΕ επί τους ουσίας αλλά ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους, προκαλεί αναταραχές στην εμπιστοσύνη των επενδυτών λόγω επενδυτικής ασάφειας, αλλά και των καθυστερήσεων που αναμένονται, δεδομένου ότι θα απαιτηθεί παράταση από τρεις μήνες έως δύο χρόνια για το νέο χωροταξικό, ανάλογα με τις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να συγκληθεί το γενικό συμβούλιο χωροταξίας καθώς ακόμα και στο προηγούμενο του Σουφλιά υπάρχει προσφυγή, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει απόφαση, οπότε είναι σε ισχύ», σύμφωνα με τον κ. Αν. Ανδρεάδη, ο οποίος υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε επενδύσεις στη χώρα, εάν δεν υπάρχει σωστή βάση. Πρέπει να σταματήσουμε να πυροβολούμε τις επενδύσεις».

Η απόφαση της Ολομέλειας δίνει σημασία στην κοινωνική συμμετοχή, αναγορεύοντάς την σε ουσιώδη τύπο, που αν δεν τηρηθεί, επιφέρει ακυρότητα. Πρακτικά και σύμφωνα με την απόφαση, δεν έγινε ο απαραίτητος διάλογος που έπρεπε κατά την εξέταση του πλαισίου από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, επομένως υποβαθμίστηκε η συμμετοχή του κοινού. Ενάντια στο ειδικό χωροταξικό τουρισμού είχαν ασκηθεί δύο προσφυγές, η μια ομαδική από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τον ΔΣΑ, τους Δήμους Λειψών και Κιμώλου, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις και η δεύτερη από την WWF Ελλάς.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: imerisia.gr