της Νίκης Παπάζογλου, insider.gr*

Για τις 14 Ιουνίου ορίστηκε τελικά ο νέος, πέμπτος κατά σειρά, πλειστηριασμός για το Athens Ledra με μειωμένη τιμή μετά τη νέα δικαστική απόφαση που ενέκρινε το αίτημα της επισπεύδουσας αρχής, Alpha Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr το νέο τίμημα του πολύπαθου ξενοδοχείου της Λεωφόρου Συγγρού ανέρχεται στα 33 εκατ. έναντι 47,8 εκατ. ευρώ όπου είχε τοποθετηθεί ο πήχης τις προηγούμενες φορές. Την ίδια ημέρα με το ξενοδοχείο θα πλειοδοτηθούν και όμορες ιδιοκτησίες με επισπεύδουσα αρχή την Τράπεζα Πειραιώς.

Η περαιτέρω μείωση του τιμήματος επιβεβαιώνει εν μέρει τις εκτιμήσεις της αγοράς η οποία εξαρχής είχε χαρακτηρίσει υψηλή την τιμή της ξενοδοχειακής μονάδας, τονίζοντας πως οι πιθανοί αγοραστές θα ανέμεναν έως ότου πέσει η τιμή, τουλάχιστον 30%, προτού «χτυπήσουν» το ξενοδοχείο δυναμικότητας 314 δωματίων. Ο λόγος, όπως ανέφεραν ήδη από την διεξαγωγή του πρώτου πλειστηριασμού, ήταν πως ο δυνητικός αγοραστής θα πρέπει να προχωρήσει σε εκτενείς παρεμβάσεις ανακαίνισης της ξενοδοχειακής μονάδας, το κόστος των οποίων υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρίνιζαν μάλιστα πηγές, σε γνώση των θέσεων των αμερικανών επενδυτών που πέρασαν κάποια στιγμή από τον κύκλο των «μνηστήρων», η τιμή που θα μπορούσε να φανεί οριακά ελκυστική είναι τα 100.000 ευρώ ανά δωμάτιο, παρά τη θέση του ξενοδοχείου και το ισχυρό, ιστορικά, όνομά του, τα οποία δημιουργούν μια κάποια προστιθέμενη αξία.

Πιθανοί μνηστήρες

Να υπενθυμίσουμε ότι μεχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις άγονοι πλειστηριασμοί για το ξενοδοχείο. Ο πρώτος είχε οριστεί για τις 13 Ιουλίου, ακυρώθηκε όμως λόγω της εισβολής μελών του Eνιαίου Παλλαϊκού Μετώπου στο χώρο που θα διενεργούνταν η διαδικασία, ενώ άγονοι κηρύχθηκαν και οι τρεις επόμενοι – ακόμα και ο τελευταίος που πραγματοποιήθηκε με χαμηλότερο τίμημα – αφού δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος.

Ωστόσο όλη αυτή την περίοδο, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα το ξενοδοχείο συνέχιζαν να επισκέπτονται υποψήφιοι αγοραστές. Τελευταίοι που πέρασαν το κατώφλι του ξενοδοχείου σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr ήταν εκπρόσωποι του ομίλου Διβάνη. Έντονο παραμένει μέχρι και σήμερα το ενδιαφέρον της Ισραηλινής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Fattal, η οποία είχε ακουστεί ήδη από τον προηγούμενο πλειστηριασμό να διεκδικεί το ξενοδοχείο χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε κάποια προσφορά την ημέρα του πλειστηριασμού.

Ως διεκδικητές της μονάδας παρουσιάζονται και δύο fund από Πεκίνο και Ταϊβάν ενώ ενδιαφέρον είχε εκφράσει παλαιότερα και ο όμιλος Χανδρή – ο οποίος μετά την επιστροφή του εμπορικού σήματος Marriott Hotel στην Αθήνα και την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Metropolitan επί της Λεωφόρου Συγγρού δεν θέλησε να προχωρήσει σε δεύτερη μεγάλη επένδυση. Στους Έλληνες που είχαν δείξει παλαιότερα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ακίνητο συγκαταλέγονται και ο όμιλος Χατζηλαζάρου ο οποίος προχωρά στη δημιουργία 5αστερης ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο αλλά και ο κ. Κωνσταντινίδης του ομίλου Atrium με ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο.

Να υπενθυμίσουμε πως πέρα από τους κινέζους επενδυτές που ήταν οι μόνοι που φαίνεται να έφτασαν πιο κοντά στην εξαγορά του ξενοδοχείου, με την συμφωνία την οποία είχε καλωσορίσει και το υπουργείο Εργασίας να ναυαγεί την τελευταία στιγμή, από το ξενοδοχείο έχει περάσει μέχρι και ο πρόεδρος της Galatasaray, Dursun Özbek, ο οποίος διατηρεί αλυσίδα ξενοδοχείων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία ενεργό παραμένει και το ενδιαφέρον της αλυσίδας διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων Movenpick Hotels & Resorts, η οποία είναι γνωστό πως αναζητεί ευκαιρίες στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας και έχει στο παρελθόν, προτού το ξενοδοχείο βγει στο σφυρί, συνομιλήσει με τον όμιλο Παρασκευαΐδη.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: insider.gr