του Στάθη Κουσουνή, kathimerini.gr*

Πόλος έλξης αμερικανικών, αραβικών τουρκικών και άλλων ξένων κεφαλαίων έχει καταστεί ο ελληνικός τουριστικός προορισμός τα τελευταία χρόνια με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εντοπίζεται κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών κατηγοριών.

H πιο πρόσφατη επενδυτική κίνηση έγινε την περασμένη Πέμπτη από την αμερικανική Hines που δραστηριοποιείται στον τομέα των επενδύσεων ακινήτων. Η Hines μέσω της ελεγχόμενης από αυτήν εταιρείας Sygrou 115 Hotel A.E. κατέθεσε τη μοναδική προσφορά (33,05 εκατ. ευρώ) στον πλειστηριασμό για το Αthens Ledra αποκτώντας την ξενοδοχειακή μονάδα. Η αμερικανική αλυσίδα αναμένεται να συνεργαστεί με τον τουριστικό επιχειρηματία Γιάννη Δασκαλαντωνάκη για τη λειτουργία του ξενοδοχείου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στον Αστέρα Βουλιαγμένης από τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία Apollo Investment θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund IV.

Για την εξαγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ «συνασπίστηκαν» δύο κρατικά κεφάλαια από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, ο τουρκικός όμιλος Dogus Group και άλλοι Αραβες επενδυτές. Ως επικρατέστερη επιλογή για τη διαχειριστική λειτουργία του συγκροτήματος προβάλλει η ξενοδοχειακή αλυσίδα Four Seasons. O όμιλος Dogus συμμετέχει με 50% και στο επιχειρηματικό σχήμα που αγόρασε το Hilton Αθηνών. To άλλο 50% ανήκει στην TEMEΣ, ιδιοκτήτρια εταιρεία της Costa Navarino στην οποία από το 2014 έχει εισέλθει με μειοψηφικό ποσοστό ο επενδυτικός όμιλος Olayan.

Πάντως, ο όμιλος Dogus πριν από την είσοδό του στον χώρο των ξενοδοχείων είχε ήδη επενδύσει στην ελληνική τουριστική αγορά με συμμετοχές στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας. Τον Δεκέμβριο του 2016 εγκαινίασε την παρουσία του στην Ελλάδα και ο αμερικανικός ξενοδοχειακός όμιλος Wyndham Group Hotel, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους στο κόσμο με χαρτοφυλάκιο 8.000 μονάδων σε 73 χώρες. Εχοντας ως συνεργάτη ανάπτυξης στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια τη Zeus International έχει ανοίξει ήδη τρία ξενοδοχεία το Wyndham Grand Athens στην Αθήνα, καθώς και το Wyndham Loutraki Poseidon Resort και το Ramada Loutraki Poseidon Resort στο Λουτράκι. Επίσης, έχει προγραμματίσει να λειτουργήσει από του χρόνου μαζί με τη Zeus International το Ramada Plaza Attica Riviera και το Wyndham Garden Attica Riviera στην Αττική. Την επίσημη είσοδό του στην ελληνική αγορά έκανε πέρυσι και ο σαουδαραβικών συμφερόντων ξενοδοχειακός όμιλος Somewhere Hotels, ανοίγοντας στη Βουλιαγμένη την μπουτίκ μονάδα Somewhere Vouliagmeni.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr