Στην Αθήνα μαζί με την έντονη αύξηση της ζήτησης, έχουν ανοίξει νέα ξενοδοχεία και ανακοινώνονται συνεχώς νέα έργα, ενώ πολλά ακίνητα χαμηλής κατηγορίας έκλεισαν.

Ειδικότερα, τα τελευταία 2,5 χρόνια προστέθηκαν στον ξενοδοχειακό τομέα στην Αθήνα περίπου 1.000 νέα δωμάτια, όπως το 5στερο Electra Metropolis, το 4στερο Athens Avenue το 2016, το 4στερο Athenaeum Grand Hotel το 2017, το 4στερο Athenaeum Palace & Luxury suites, το Wyndham Grand Residences & Suites και το 4στερο Breeze Boutique Hotel.

Επιπλέον, περίπου 750 δωμάτια ξενοδοχείου άνοιξαν εκ νέου. Αυτά περιλαμβάνουν το 4 αστέρων Athens Tiare, το 5 αστέρων Wyndham Grand και το 5 αστέρων Athens Hyatt Regency.

Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα άλλα 400 νέα δωμάτια, με το 5στερο Academia of Athens, το Coco Mat Acropolis και η ιδιοκτησία της πρώην Αγροτικής Τράπεζας  (Lampsa SA), η οποία θα παρουσιάσει πιθανώς το σήμα MGallery της Accor στην αγορά της Αθήνας.

Επιπλέον, περίπου 400 νέα δωμάτια ξενοδοχείων έχουν ανακοινωθεί ή σχεδιάζονται. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα 720 δωμάτια δεν λειτουργούν, όπως το πρώην ξενοδοχείο Acropol, το La Mirage και το Esperia Palace. Όσον αφορά το τελευταίο, ο Ενιαίος Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης, βρίσκεται στη διαδικασία ενοικίασης του ακινήτου -των 185 δωματίων- για 30 χρόνια με την επιλογή άλλων 10 ετών σε έναν επενδυτή που είναι πρόθυμος να επενδύσει τουλάχιστον € 10,5 εκατομμύρια.  Όσον αφορά στον τομέα των δωματίων στην Αθήνα, κατά την τελευταία τριετία, σημειώθηκε αύξηση 239%, όσον αφορά στα ακίνητα, με αύξηση 157% των δωματίων. Περίπου το 72% των μονάδων, που λειτουργούν σήμερα, φέρουν την κατηγορία 4 κλειδιών, αλλά πολλές από αυτές διατίθενται στο εμπόριο ως ξενοδοχεία πολυτελείας.

Τέλος, είναι γνωστό ότι ο αριθμός των ιδιοκτησιών στις πλατφόρμες βραχύχρονης μίσθωσης κατοικιών αυξάνεται εκθετικά. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημιούργησε ηλεκτρονικό μητρώο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω πλατφορμών, όπως η Aibnb.

Πηγή:   GBR Hospitality Newsletter 2018 Q2