Ο χάρτης των επενδύσεων για το 2017 – σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ – περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Όμιλος Μυτιληναίος: Το 2017 ανακοινώθηκε επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ για 2η γραμμή παραγωγής αλουμίνας, ενώ στο Delphi Economic Forum τον Μάρτιο του 2018 ανακοίνωσε μελλοντικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. μέσω 3 επενδυτικών κινήσεων. Επίσης, κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου από τη ΜΕΤΚΑ στο ενεργειακό κέντρο του Αγ. Νικολάου, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Philip Morris International: Ολοκληρώθηκε η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ από την Παπαστράτος για την κατασκευή μονάδας παραγωγή νέου προϊόντος σε μόλις ένα χρόνο από την ανακοίνωση, δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας.

ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ: Επενδυτικό πλάνο ύψους 150 εκατ. ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Υπογράφηκε επισήμως τον Δεκέμβρη του 2017.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Για το 2018, επένδυση 280 εκατ. ευρώ στον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου στην Κρήτη για παραγωγή καθαρής ενέργειας με αποθήκευση.

Πλαστικά Θράκης: Νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας προχωρά στη διετία 2017-2018 οι οποίες θα ανέλθουν στα επίπεδα των 28,8 εκατ. ευρώ.

Fraport Greece: Μετά την ανάληψη των 14ων Περιφερειακών Αεροδρομίων (εφάπαξ τίμημα 1,23 δισ. ευρώ) έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου για την αναβάθμιση των αερολιμένων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ως το 2021.

Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A: Εξαγόρασε το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Επενδύσεις εντός των επομένων ετών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για αναβάθμιση του τροχαίου υλικού.

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης: Το 67% του ΟΛΘ εξαγόρασε η κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD και Terminal Link SAS (γαλλικός κολοσσός CMA) με τίμημα 231,926 εκατ. ευρώ. Συνολική αξία της συμφωνίας 1,1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει εκτός από το τίμημα., υποχρεωτικές επενδύσεις 180 εκατ. την επόμενη επταετία, αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης, μερίσματα και επιπρόσθετες επενδύσεις.

ΟΛΠ: Επενδύσεις περίπου 500 εκ σχεδιάζονται για την επόμενη δεκαετία στο λιμάνι του Πειραιά.

Αστέρας Βουλιαγμένης: Επένδυση 600 εκατ. ευρώ, στις 03/01/2018 υπογράφηκε η ΚΥΑ ώστε να ξεκινήσουμε επισήμως τα έργα.

Costa Navarino: TEMES SA, επένδυση ύψους 250 εκατ. για την κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς θέρετρου γκολφ- μια επέκταση στο εν λειτουργία Navarino Bay- έχει λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές.

Ίτανος ΓΑΙΑ: Τουριστικά καταλύματα και ειδικές τουριστικές υποδομές, προϋπολογισμού 267,7 εκατ. ευρώ, στη Σητεία Κρήτης. Έχει εκδοθεί Π.Δ. ΕΣΧΑΣΕ (ΦΕΚ 38/11.3.2016). Το ΣτΕ έκρινε πρόσφατα αρνητικά τις αιτήσεις ακύρωσης και ο Φορέας της Επένδυσης βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης της ΜΠΕ για το σύνολο του Έργου. Ενταγμένη στις στρατηγικές επενδύσεις.

Kilada Hills: Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό και κέντρα θαλασσοθεραπείας (Spa), εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, γήπεδο Golf και εμπορικά καταστήματα, προϋπολογισμό 418 εκατ. ευρώ, στην Αργολίδα. Έχει εκδοθεί Π.Δ. ΕΣΧΑΣΕ (ΦΕΚ 247/16.12.2015) και η επένδυση βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο του Έργου. Ενταγμένη στις στρατηγικές επενδύσεις. Αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του κυρίου του έργου, του ομίλου της Dolphin (σ.σ.: κατά τα πρότυπα των μεγάλων επενδύσεων σε Ελληνικό και Αφάντου), «για την παρακολούθηση και την εκτέλεση όλων των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, καθώς και την προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων στο πλαίσιο του έργου».

Elounda Hills: Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό, παραθεριστικές κατοικίες, πλήθος εγκαταστάσεων εστίασης και αναψυχής στο Δήμο Αγ. Νικολάου Λασιθίου, Κρήτης, από τη MIRUM HELLAS. Από το συνολικό κόστος της επένδυσης των 408,49 εκατομμυρίων ευρώ, τα 50,4 εκατ. αφορούν στην αγορά γης και έχουν καταβληθεί, ενώ τα υπόλοιπα 358,09 αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών. Αναμένεται η υποβολή Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ενταγμένη στις στρατηγικές επενδύσεις.

Sani/Ikos : Επένδυση ύψους 270 εκατ. ευρώ σε Κέρκυρα και Κω που ξεκίνησε με την εξαγορά τους το 2016, καθώς και σε συμπληρωματικά έργα σε υφιστάμενες μονάδες στη Χαλκιδική. Το Ikos Dassia στην Κέρκυρα ξεκινά τη λειτουργία του φέτος, ενώ το IKOS Kefalos στην Κω θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την άνοιξη του 2019.