Στο GBR Hospitality Newsletter παρουσιάζονται οι τελευταίες ξενοδοχειακές αφίξεις στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναλύονται ανά περιοχή οι εξελίξεις επιτρέποντας στο αναγνωστικό κοινό να αντιληφθεί την ταχύτητα αυτών καθώς και την σημαντικότητά τους.

Όσον αφορά την Αττική, ύστερα από τη συμφωνία για μακροχρόνια ενοικίαση ιδιοκτησίας στην οδό Πανεπιστημίου, κοντά στο Σύνταγμα, όπου προηγουμένως στεγαζόταν υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, η Lampsa SA κατέληξε στην εξαγορά του ξενοδοχείου πέντε αστέρων “King George” τον Νοέμβρη του 2017 με το ποσό των 43 εκατομμυρίων ευρώ ή, διαφορετικά, των 422 χιλιάδων ευρώ ανά δωμάτιο.

Ακριβώς απέναντι από το “Wyndham Grand Athens”, η αμερικανική αλυσίδα αυτή τη στιγμή ανακαινίζει την ιδιοκτησία της με σκοπό την εγκαινίαση του “Weyndham Grand Residences& Suites” με 94 σουίτες, σε συνεργασία με την “Zeus International”. Επιπλέον, ο οργανισμός θα παρουσιάσει τη μάρκα του “Dolce Hotels & Resorts” στην Αττικό κοινό ανοίγοντας το ξενοδοχείο “Dolce Attica Riviera” με 346 δωμάτια στο μέχρι πρότινος “Mare Nostrum hotel”. Τελικά, η Wyndham θα παρουσιάσει το δεύτερό της ξενοδοχείο “Ramada Hotel” στην Ελλάδα ανοίγοντας το ξενοδοχείο, 129 δωματίων, “Ramada Attica Riviera” στο Μάτι,στην ανατολική αττική ακτή, όπου προηγουμένως υπήρχε το “Aquamarina”. Και οι τρεις αυτές μονάδες είναι προγραμματισμένο να εγκαινιαστούν φέτος την άνοιξη. Τέλος, το Δεκέμβριο του 2017, υπό την αιγίδα της “Zeus International”, μπήκε σε λειτουργία το ξενοδοχείο των 29 δωματίων “K29 aparthotel” στην οδό Κωνσταντίνου 29, ανάμεσα στην πλατεία Καραϊσκάκη και την πλατεία Ομονοίας.

Το τμήμα ακίνητης περιουσίας της “Efmorfidis family” (Coco Mat), ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου Boutique hotel στο Κολωνάκι,στην γωνία Ηροδότου & Υψηλάντου. Ο τύπος κάνει αναφορά για μια επένδυση ύψους 2.5 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, οικοδομικές εργασίες συνεχίζονται σε περιοχή κοντά στο μουσείο της Ακρόπολης για την δημιουργία ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, 90 δωματίων, με συνολική επένδυση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2019.Όπως ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2017 το πρώην ξενοδοχείο “Athens Ledra” θα επαναλειτουργήσει ως “ Athens Hyatt Regency”.

Τέλος, έχει παρουσιαστεί ενδιαφέρον για περισσότερη ξενοδοχειακή δραστηριότητα σχετικά με τον ξενοδοχειακό τομέα του Πειραιά,το μεγαλύτερο και πιο δραστήριο λιμάνι της Ελλάδας. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί μόνο 42 ξενοδοχεία στην Αρχή Λιμένος Πειραιά αποκαλύπτοντας την δυνατότητα επέκτασης των εγκαταστάσεων που προσφέρουν κρουαζιέρες, δημιουργίας ενός μεγάλου στόλου και την επιδιόρθωση των υπηρεσιών ξηράς ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν ακόμα και 450 σκάφη συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων θαλαμηγών και της ανοικοδόμησης νέων ξενοδοχείων εντός των εγκαταστάσεων του λιμανιού. Ακόμα, η “Οικογένεια Δουζόγλου” ζήτησε επιχορήγηση, σύμφωνα πάντα με το οικοδομικό νομικό πλαίσιο, ώστε να αναβαθμίσει το “Mistral Hotel” στην Καστέλα, ενώ φημολογούνται πολλά ακόμα σχέδια για τον Πειραιά στην αγορά.

Όσον αφορά την Κέρκυρα, το ξενοδοχείο “Ikos Dassia”, των 403 δωματίων θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό την άνοιξη. Το νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, all-inclusive, είναι ένας συνδυασμός του πρώην “Dassia Chandris” και του “Corfu Chandris”, τα οποία αποκτήθηκαν τον Νοέμβριο του 2016.

Το καλοκαίρι του 2018 αναμένεται να ανοίξει και το ξενοδοχείο 5 αστέρων και 199 δωματίων “Angsana Corfu”. Λίγο νοτιότερα, δίπλα στο ξενοδοχείο “Marbella Corfu” αναμένεται να ανοίξει την άνοιξη το ξενοδοχείο “MarBella Nido Suite Hotel & Villas” μόνο για ενήλικες.

Το πρώην “Aquis Sandy Beach Resort” θα επαναλειτουργήσει φέτος ως “Labranda Sandy Beagh Resort”. Η Labranda είναι μια επωνυμία του ομίλου FTI που παρουσιάστηκε το Σεπτέμβρη του 2015.Το ξενοδοχείο θα προωθηθεί ως 4 αστέρων και θα προσφέρει 684 δωμάτια. Τέλος, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην επένδυση της NCH Capital στην Κασσιόπη για την ανοικοδόμηση ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με 168 δωμάτια, 42 βίλες, μαρίνα και πολλές ακόμα εγκαταστάσεις.

Πέραν των νησιών του Ιονίου, έχουν σημειωθεί εξελίξεις και στα Δωδεκάνησα. Αναλυτικότερα,στην Ρόδο, των νεοανεγερθέν ξενοδοχείο πέντε αστέρων “Mayia Exclusive Resort & Spa” αναμένεται να ανοίξει τον φετινό Μάιο. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή Κιοτάρι και αποτελεί ένα ξενοδοχείο all-inclusive για ενηλίκους, προσφέροντας 248 δωμάτια. Νοτιότερα, το ξενοδοχείο πέντε αστέρων “Gennadi Grand Resort” αναμένεται να ανοίξει και θα προσφέρει 266 δωμάτια και σουίτες, τα περισσότερα με ιδιωτική πισίνα, ενώ, ακόμη, προωθείται ως φιλικό προς το περιβάλλον εκτόςαπό πολυτελές. Στην ίδια περιοχή, το πεντάστερο “Atlantica Sensatori Resort” θα ανοίξει διαθέτοντας 330 δωμάτια. Στην Κω, ο Thomas Cook θα ανοίξει το δικό τους ξενοδοχείο μόνο για ενηλίκους “Sunprime Pearl Beach Hotel” το οποίο θα βρίσκεται στην παραλία Μαρμάρη, η οποία έχει χαρακτηρισμό μπλε σημαίας, και θα προσφέρει 97 δωμάτια. Κοντά στο λιμάνι του νησιού ο όμιλος Blue Lagoon δημιούργησε το τετράστερο ξενοδοχείο του “BlueLagoon City Hotel” με 133 δωμάτια και σουίτες. Τέλος, διεθνείς και εθνικοί φορείς ενδιαφέρονται για την δημοπρασία των τριών ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν στην Lakitira SA. Η εταιρία έχει χρέος 37 εκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια της Eurobank και πολλά ακόμα. Τα ξενοδοχεία που είναι προς πώληση είναι τα εξής: Lakitira Resort & Village” (4 αστέρων, 239 δωματίων), Lakitira Suites (5 αστέρων, 83 δωματίων), Helona Resort (5 αστέρων, 241 δωματίων). Η δημοπρασία έχει αναβληθεί προς το παρόν.

Στο νησί της Κρήτης , και ειδικότερα στα Χανιά,το τρίτο “Casa Cook Hotel” του Thomas Cook θα ανοίξει τις πόρτες του μετά την Ρόδο και την Κω. Το ξενοδοχείο στοχεύει σε οικογένειες και προσφέρει 65 δωμάτια, σχεδιασμένα να μπορούν να φιλοξενούν 2 ενήλικες και ένα παιδί, ενώ υπάρχουν και μερικές σουίτες για να εξυπηρετούν μεγαλύτερες οικογένειες. Πολλές από τις σουίτες έχουν και ιδιωτική πισίνα.

Τον Απρίλιο το πεντάστερο ξενοδοχείο “Nana Princess” θα ανοίξει προσφέροντας 112 πολυτελή σουίτες και βίλες, ενώ το διπλανό ξενοδοχείο ανήκει και αυτό στην ίδια εταιρεία. Τέλος, τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι η Dolphin Capital Investors κατέληξε σε συμφωνία για πώληση του 77,8% που αφορά το “Sitia Bay Resort”, στον μικρού μεγέθους συνεργάτη της Iktinos Hellas Sa. To σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων, γηπέδου γκολφ, μαρίνα,και πολλά ακόμη.

Σχετικά με τις Κυκλάδες, τον Νοέμβριο του 2017 η Kerzner International Holdings Limited προέβη σε συμφωνία με την Dolphin Capital Partners and Dolphin Capital Investors, για τη δημιουργία του “One & Only Kea Island Resort”. Το ξενοδοχείο που θα βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή της Κέας, θα προωθεί υπερπολυτελή τρόπο διαμονής περιλαμβάνοντας 75 βίλες, όπως και ιδιωτικά μικρά σπίτια προς αγορά. Αυτό θα είναι το δεύτερο “One &Only Resort” στην Ευρώπη. Στην Σαντορίνη πρόκειται να ανοίξει το “Canaves Oia Epitome”, που θα περιλαμβάνει 24 βίλες με ιδιωτική πισίνα, και θα βρίσκεται στην πόλη Αμμούδι. Οι Katikies Santorini θα δημιουργήσουν τις “Katoikies Mykonos” που θα βρίσκονται στην παραλία του Αγίου Ιωάννη. Θα χαρακτηρίζεται από 5 αστέρια και θα προσφέρει 35 σουίτες, spa και εστιατόριο.

Λοιπές περιοχές: την άνοιξη το ξενοδοχείο “Euphoria Retreat”θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνιά του. Το ξενοδοχείο αυτό των 5 αστέρων και των 45 δωματίων βρίσκεται μέσα στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, στον Μυστρά στους πρόποδες του Ταϋγέτου στην Πελοπόννησο. Το ξενοδοχείο ανήκει στον όμιλο Italian Santoni και καθοδηγείται από τα Barcelo Hotels& Resorts. Τέλος, πολλά ξενοδοχεία σε πολλές περιοχές τις Ελλάδος βρίσκονται στη λίστα πλειστηριασμών ακι δημοπρασιών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε όλο το GBR Hospitality Newsletter 2017 Q4 εδώ:

http://www.gbrconsulting.gr/sectors/tourism/newsletters/GBR%20Hospitality%20Newsletter%202017%20Q4.pdf