της Χριστίνας Πουτέτση, tovima.gr*

Τις υψηλότερες αποδόσεις που μπορεί να φέρουν τα ξενοδοχεία της επικράτειας σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, καθώς ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει σημαντική άνοδο, επισημαίνει στο «Βήμα» ο αναλυτής της εταιρείας συμβούλων στον τομέα της φιλοξενίας HVS Πίτερ Ζάμπο.

Ο ίδιος υπογραμμίζει τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, εστιάζοντας στις δύο μεγάλες συναλλαγές που σημάδεψαν τις επενδυτικές κινήσεις στη χώρα, με την πώληση της Αστήρ Παλάς και του Hilton Αθηνών.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ανακάμψει, ο όγκος των συναλλαγών σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανάπτυξη αυτή τροφοδοτήθηκε από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την άνοδο των διεθνών αφίξεων, εν μέρει λόγω της μετατόπισης της ζήτησης από την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική προς άλλους προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία» τονίζει ο κ. Ζάμπο.

Οι συναλλαγές
Η ελληνική ξενοδοχειακή επενδυτική αγορά ήταν επίσης ενεργή το 2016, με πάνω από 580 εκατ. ευρώ σε αξία συναλλαγών στα ξενοδοχεία, που αντιστοιχεί σε αύξηση 45% από το 2015. Ωστόσο, παρότι ο όγκος των συναλλαγών αυξάνεται, ο αριθμός των συναλλαγών σε ξενοδοχεία είναι σχετικά χαμηλός, με μόνο δύο ξενοδοχεία (Hilton Αθηνών και Αστήρ Παλάς), ενώ οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή που αφορούσε ξενοδοχεία να αλλάζουν χέρια το 2015, δεν ξεπέρασε τα 7 εκατ. ευρώ σε αξία» υπογραμμίζει.

Σημάδια ανάκαμψης
Υπάρχουν διάφορες παράμετροι που επηρεάζουν το ενδιαφέρον των αγοραστών. «Το 2016 το ενδιαφέρον προήλθε κυρίως από επενδυτές της Μέσης Ανατολής, από εταιρείες όπως η AGC Equity Partners (αγοραστές του Astir Palace Resort για 444 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα) και η Dogus Holding (αγοραστές του Hilton Αθηνών για 138 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank). Καθώς η ελληνική ξενοδοχειακή αγορά δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, έχει εισπράξει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Την ώρα που σε άλλες περιοχές της Ευρώπης οι τιμές έχουν αυξηθεί και οι αποδόσεις περιορίζονται, η Ελλάδα θεωρείται μια αγορά όπου οι επενδυτές ξενοδοχείων μπορούν να βρουν συγκριτικά υψηλότερες αποδόσεις» εξηγεί. Παράλληλα, αναφέρεται και στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων που αντιμετωπίζει το 54,3% των ξενοδοχείων στη χώρα με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μια σειρά από ξενοδοχεία πράγματι επιβαρύνεται από υψηλές πληρωμές τόκων από δάνεια, με μια σειρά από αυτά να είναι μη εξυπηρετούμενα» λέει.

«Ωστόσο, η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της ξενοδοχειακής αγοράς, σε συνδυασμό με την περιορισμένη νέα προσφορά, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια, με την Αθήνα, για παράδειγμα, να βλέπει ανάπτυξη που έφθασε στο 12% το 2016. Με την αξία των ξενοδοχείων να συνεχίζει να ενισχύεται από το 2013 και το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι το ισχυρότερο εδώ και πολλά χρόνια, οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές θα θεωρήσουν την πιθανότητα μιας πώλησης ολοένα και πιο ελκυστική» εξηγεί ο κ. Ζάμπο.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: tovima.gr