του Τάσου Τσομπανίδη, euro2day.gr*

Ο κ. Άλκης Σβυριάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της Electra Hotels, ενός ξενοδοχειακού ομίλου με 55 χρόνια ιστορίας στον κλάδο. Ο κ. Σβυριάδης λοιπόν δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, χαιρετίζοντας τις νέες μονάδες που δημιουργούνται στην Αττική. Ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως απαιτείται μακρόχρονος σχεδιασμός από την πολιτεία, αναβάθμιση των υποδομών αλλά και καλύτερη κατάρτιση όσων ασχολούνται με την προσφορά του τουριστικού προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά στην Electra Hotels, το νέο ξενοδοχείο στο κτίριο που στέγαζε κατά το παρελθόν το Υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε με υψηλή πληρότητα, ενώ σειρά επενδύσεων-αναβαθμίσεων δρομολογούνται και στις υπόλοιπες μονάδες του Ομίλου.

Κύριε Σβυριάδη, τα πρώτα φετινά στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των κρατήσεων σε διψήφια ή ακόμη και σε τριψήφια ποσοστά, σε προορισμούς που είχαν πληγεί σοβαρά από τις προσφυγικές ροές. Συμμερίζεστε ότι αυτό το θετικό momentum μπορεί να διαχυθεί στην πλειονότητα των προορισμών της χώρας μας για το 2017;

Πέρα από τα θετικά αυτά μεγέθη πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κρίση στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Λόγω των προβλημάτων τους, οι περιοχές αυτές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, προκαλούν περιστασιακά θετικό τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, κάτι όμως που μπορεί εύκολα να ανατραπεί. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι και Αιγύπτιοι ξενοδόχοι κατεβάζουν τις τιμές κερδίζοντας μία ομάδα κοινού που αποφασίζουν για τον πρoορισμό τους σχεδόν αποκλειστικά με βάση το κόστος, αγνοώντας όλα τα άλλα.

Τι πιστεύετε ότι λείπει από το ελληνικό τουριστικό προϊόν για να γίνει ανταγωνιστικό;

Χρειαζόμαστε ποιοτική βελτίωση και κατάρτιση όσων συμμετέχουν στην προσφορά του τουριστικού προϊόντος, ενώ παράλληλα επιβάλλεται και η διαρκής αναβάθμιση των εθνικών μας υποδομών. Έτσι, θεωρώ θετική την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Εδώ μάλιστα θα μου δώσετε την ευκαιρία να πάω 40 χρόνια πίσω, όταν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ήταν σαφώς ανώτερο από αυτό της Κωνσταντινούπολης, το οποίο με τη σειρά του έμοιαζε με περιφερειακό ελληνικό αεροδρόμιο της τότε εποχής. Σήμερα όμως, 40 χρόνια μετά, η Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκε σε έναν από τους ανταγωνιστικότερους προορισμούς στην Ευρώπη, ενώ ήδη σχεδιάζεται και δεύτερο αεροδρόμιο. Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, αυτή θα έπρεπε να είναι το σημαντικότερο hub μεταξύ Ασίας και ευρωπαϊκών προορισμών.

Ας ελπίσουμε ότι, έστω και καθυστερημένα, θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Αρκεί εδώ να θυμηθούμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία ιστορική πόλη-σύμβολο με 2.400 αδιάλειπτα χρόνια ιστορίας και πολιτισμού που σήμερα, δυστυχώς, βιώνει μία διαρκή οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση.

Συμμερίζεστε την άποψη ότι η Αθήνα ενισχύεται ως προορισμός; Εκτιμάτε ότι μπορεί να ενισχυθεί ουσιαστικά ο μέσος όρος παραμονής; Τι κάνετε εσείς προς αυτή την κατεύθυνση;

Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Έτσι, ενώ σήμερα ο μέσος χρόνος παραμονής προσεγγίζει τις 2,7 ημέρες, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ξεπεράσει και τις 3 ημέρες. Όσον αφορά στη δική μας στρατηγική, λόγω και της διαχρονικά αυξανόμενης αξιοπιστίας των υπηρεσιών μας, έχουμε μεγάλο αριθμό νέων επισκεπτών που προέρχεται από συστάσεις. Επιπλέον, λειτουργούμε και με τα συμβατικά κανάλια των tour operators, καθώς και με εταιρικούς λογαριασμούς σε αυτό που αποκαλούμε επιχειρηματικό ταξίδι (business travel).

Πώς αξιολογείτε τη νέα τάση να δημιουργούνται City Hotels στην Αθήνα; Βλέπετε να υπάρχει μεσοπρόθεσμη βελτίωση του προορισμού;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι αρκετά ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης έχουν κλείσει τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Ως εκ τούτου, είναι καλοδεχούμενη η έλευση καινούργιων μονάδων, αρκεί να έχουν ένα στρατηγικό πλάνο, όπως και η πολιτεία, που θα πρέπει να λειτουργεί με το δικό της πλαίσιο. Έτσι ο ΕΟΤ χρειάζεται να είναι μία κατάλληλα στελεχωμένη ανεξάρτητη αρχή που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον δεκαετίας, και σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: euro2day.gr