του Νίκου Ρουσάνογλου, kathimerini.gr*

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται για το πρώην Esperia Palace, το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων που λειτουργούσε μέχρι το 2010 στη συμβολή των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο ακίνητο, ιδιοκτησίας ασφαλιστικού ταμείου (στην προκειμένη περίπτωση του Ταμείου Νομικών), το οποίο προβλέπεται να εκμισθωθεί τους προσεχείς μήνες. Ποντάροντας στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για χρήσεις φιλοξενίας στο κέντρο της Αθήνας, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου των ξένων επισκεπτών, η διοίκηση του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) ανέθεσε ήδη από το περασμένο καλοκαίρι την εκπόνηση μελέτης για τον προσδιορισμό της μισθωτικής αξίας του κτιρίου, που διαθέτει 152 δωμάτια και 32 σουίτες. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το τεχνικό γραφείο μελετών Μαρία Ιωάν. Πίττου, που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό που υλοποιήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η επιλογή του συμβούλου και να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Ηδη, στις αρχές του έτους, ο ΕΦΚΑ συγκρότησε την επιτροπή παραλαβής της σχετικής μελέτης και βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των όρων του διαγωνισμού μακροχρόνιας εκμίσθωσης του κτιρίου των 12.000 τ.μ. Με βάση τις εν λόγω εξελίξεις, εκτιμάται ότι οι προσφορές από τους ενδιαφερομένους θα υποβληθούν εντός του φετινού πρώτου τριμήνου.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, μεταξύ των ομίλων που είναι πιθανό να καταθέσουν προσφορά για το Esperia Palace, περιλαμβάνονται ο όμιλος Λασκαρίδη, ο ομογενής επενδυτής κ. Δουζόγλου (έχει ήδη αποκτήσει και κτίριο του ΟΤΕ επί της Σταδίου, δίπλα στην Παλαιά Βουλή, επίσης με πρόθεση δημιουργίας ξενοδοχείου), ο όμιλος Σαββίδη (Dimera) που επιδιώκει την απόκτηση παρουσίας και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, όπως επίσης και οι δύο μεγάλες ΑΕΕΑΠ, Grivalia Properties και Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, χωρίς ασφαλώς να θεωρείται τίποτα δεδομένο επί του παρόντος.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr