της Χριστίνας Πουτέτση, tovima.gr*

393d7590c1e75db2c0ce403c34a876c0«Ανάσα» στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις φιλοδοξεί να δώσει το υπουργείο Τουρισμού, με την ενεργοποίηση κονδυλίων πάνω από 210 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη στήριξή τους και άλλων 135 εκατ. ευρώ που δρομολογούνται για υποδομές.

Οπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα η υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά, η ενεργοποίηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 άνω των 300 εκατ. ευρώ συνολικά σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις, αφορούν τον τουρισμό και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα τουριστικών υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς.

Η ίδια διαπιστώνει «οργασμό επενδύσεων» στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν 142 αιτήσεις αδειοδότησης ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία one-stop-shop του υπουργείου ΕΥΠΑΤΕ το 2016. Οι 101 αιτήσεις αφορούν σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις σε υφιστάμενα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων και δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, καθώς και στη δημιουργία νέων μονάδων αυτών των κατηγοριών. Επίσης, μέσα στον τελευταίο χρόνο, υποβλήθηκαν τέσσερις νέες προτάσεις για τη δημιουργία Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων. Τα δύο είναι στην Κρήτη (Ελούντα και Χερσόνησος), ένα στη Λήμνο και ένα στη Ροδιά Αιγιαλείας. Συνολικά, όπως διευκρίνισε, τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα ανέρχονται σε 16 και με την ένταξη τους στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησής τους. Την τελευταία διετία υποβλήθηκαν 30 αιτήσεις για εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής για  συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, θεματικά πάρκα και τουριστικούς λιμένες, καθώς και για 47 ορειβατικά καταφύγια.

Σχολιάζοντας τη μεγάλη υστέρηση των τουριστικών εσόδων σε σχέση με τις αφίξεις οι οποίες υπολογίζονται στα 27,5 εκατ. μαζί με την κρουαζιέρα το 2016, η κυρία Κουντουρά επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, εκφράζοντας προβληματισμό για τη μεθοδολογία. Σημείωσε ωστόσο ότι το «θέμα των εσόδων είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών» και πρόσθεσε ότι «θα περιμένουμε τα τελικά στοιχεία προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».  Η ίδια εκτίμησε επίσης ότι τέλος Διανυκτέρευσης δεν θα επιβληθεί τελικά το 2018, χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας.

Αναλύοντας τις χρηματοδοτικές δράσεις ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου κ. Γιώργος Τζιάλλας, σημείωσε ότι οι ενισχύσεις ύψους 210 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους περίπου μισού δισ. ευρώ. Αναλύοντας τα στοιχεία των προγραμμάτων σημείωσε ότι το πρόγραμμα Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης.

Παράλληλα, τα νέα έργα που εξειδικεύθηκαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠΑΝΕΚ τον Οκτώβριο, αφορούν σε πρόγραμμα Ενίσχυσης της ίδρυσης και λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, την ανάδειξη και αξιοποίηση δημόσιου κτιριακού αποθέματος (προϋπολογισμός 25 εκατ. ευρώ), δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων – παραλίμνιων και παραποτάμιων πάρκων (προϋπολογισμός 20 εκατ. ευρώ), αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών δικαιοδοσίας των ΟΤΑ α΄ βαθμού (προϋπολογισμός 25 εκατ. ευρώ) και πιλοτική δράση ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού (προϋπολογισμός πέντε εκατ. ευρώ).

Στα 29 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός  για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου (Δικαιούχοι ΟΤΑ & ΑΕΙ).

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: tovima.gr