(*) της Αγγελικής Αμπελιώτη

Το Ypseli Anafi’s Hive είναι μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας, στο κυκλαδίτικο νησί Ανάφη. Πήρε το όνομα του από την αιγαιοπελαγίτικη λέξη για την κυψέλη των μελισσών. Η δουλειά και το μεράκι της Smart Interiors συμβολίζεται εύστοχα από την οργάνωση της κοινωνίας της κυψέλης, όπου με την άρτια συνεργασία επιτυγχάνεται ένα τόσο γλυκό αποτέλεσμα.

Κύρια πηγή έμπνευσης στο σχεδιασμό αποτέλεσε η μακραίωνη παράδοση της μελισσοκομίας του νησιού, καθώς και οι «κυψέλες», το προϊόν της τοπικής κεραμοποιίας των ντόπιων αγγειοπλαστών. Το
ξενοδοχείο Υψέλη απλώνεται σε μια έκταση πολλών στρεμμάτων στο Ρούκουνα της Ανάφης. Οι χώροι
διαμορφώθηκαν σε γήινους χρωματισμούς και boho chic διακόσμηση, ώστε να εναρμονίζονται τέλεια με την ηρεμία του φυσικού τοπίου του νησιού. Αντλήσαμε έμπνευση από την οργανική φόρμα που έχουν οι
κεραμικές κυψέλες, τα έργα των ντόπιων αγγειοπλαστών.

Βρήκαμε τα αρχιτεκτονικά μας ερείσματα στις περίφημες «κατοικίες» της Ανάφης, τα αγροτόσπιτα των Αναφιωτών, των διάσημων χτιστάδων του Αιγαίου. Η αρχιτεκτονική δομή και το εσωτερικό design του καταλύματος αντλεί χαρακτηριστικά από την αιγαιοπελαγίτικη κουλτούρα, το μοναδικό φυσικό τοπίο και τα τοπικά χαρακτηριστικά της Ανάφης. Κατασκευάσαμε κόγχες στους τοίχους, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι κάτοικοι του νησιού για την τοποθέτηση αντικειμένων χρήσιμων στην καθημερινή τους ζωή.

Αντλήσαμε έμπνευση από χαρακτηριστικά του σχεδιασμού των ιστορικών αγροτόσπιτων, όπως τα γεωμετρικά τους σχέδια, τους θόλους, τα χτιστά κρεβάτια & καναπέδες, τα διπλά επίπεδα, τα χρώματα και τα υλικά τους, και τα φέραμε στο σήμερα, προσαρμοσμένα κατάλληλα για τις ανάγκες των δωματίων. Ξύλινα έπιπλα και διακοσμητικά, φέρνουν τη φύση και τη ζεστασιά του νησιού στους εσωτερικούς χώρους. Φροντίσαμε να τηρήσουμε την απλότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, να σεβαστούμε το νησί, τα χρώματά του, τα υλικά και τις δομές του. Η διακόσμηση ακολουθεί πιστά τις σύγχρονες τάσεις του design σε boho chic ύφος, και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που φτιάχνει πραγματικά τη διάθεση των επισκεπτών.

Τα κρεβάτια καλύπτονται με υφάσματα σε γήινους χρωματικούς τόνους, που θυμίζουν τις ζεστές και
χρυσαφένιες αποχρώσεις του μελιού. Όλα τα στοιχεία της διακόσμησης είναι οργανικά δεμένα. Η πανέμορφη κεντρική πισίνα αποτελεί την καρδιά του συγκροτήματος, με νότιο προσανατολισμό και
υπέροχη θέα, καθώς εναρμονίζεται πλήρως με τον ορίζοντα και τα γαλάζια νερά της θάλασσας, αντανακλώντας το φως των Κυκλάδων.

Και οι οχτώ φιλόξενες σουίτες περιλαμβάνουν δωμάτια διαφόρων τύπων και προσανατολίζονται με θέα το Αιγαίο πέλαγος: Queen Bee, Honeycomb, Sting, Trichalo, Mouria, Kifinas, Fisero και Melissa.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2022, Τεύχος No.30 /

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:  

www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2022/