του Ηλία Μπέλλου, kathimerini.gr*

Νέες εξαγορές ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα, μετά και την πρόσφατη απόκτηση των τριών ξενοδοχείων της Lakitira στην Κω, εξετάζει ο κυπριακός όμιλος Νικολαΐδη που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό κοινοπρακτικά με τον γερμανικό όμιλο TUI. Με τα σχέδια της TUI για την Ελλάδα να στοχεύουν και σε περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας της και σε μεγαλύτερα μερίδια και ένα από τα οχήματά της για αυτό να είναι η Atlantica, το ειδικό βάρος του ομίλου Νικολαΐδη στην ελληνική αγορά αυξάνεται σημαντικά. Ηδη ο όμιλος υπό την ομπρέλα της Atlantica λειτουργεί τριάντα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, δώδεκα στην Κύπρο και τέσσερα στην Αίγυπτο.

Χαρτοφυλάκιο

Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο έρχονται να προστεθούν τα τρία νέα ξενοδοχεία στην Κω, τα οποία αποκτήθηκαν έναντι 62,9 εκατομμυρίων σε πλειστηριασμό προ ολίγων εβδομάδων. Παράλληλα, ο όμιλος Νικολαΐδη είναι και ο ένας εκ των δύο προτιμητέων επενδυτών που περιμένουν να αποκτήσουν το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ στην Αφάντου της Ρόδου.

Δεν είναι ασφαλώς ιδιόκτητες οι 50, σχεδόν, προαναφερθείσες ξενοδοχειακές μονάδες. Κάποιες ανήκουν σε τρίτους επιχειρηματίες και η Atlantica έχει τη διαχείρισή τους. Κάποιες, λιγότερες, ανήκουν σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Νικολαΐδη και κάποιες ανήκουν είτε στην Atlantica Hellas S.A. είτε στην Atlantica Hotels & Resorts Limited. Οι δύο αυτές εταιρείες στην Ελλάδα και την Κύπρο, αντίστοιχα, αποτελούν κοινοπραξίες της γερμανικής TUI AG και του κυπριακού ομίλου. Συγκεκριμένα, η TUI συμμετέχει με ποσοστό 49,9% στην Atlantica Hotels & Resorts Limited που έχει την έδρα της στην Κύπρο και με ποσοστό 50% στην ελληνική Atlantica Hellas.

Με την ζήτηση από τη Γερμανία και όχι μόνο σταθερά αυξανόμενη τα τελευταία έτη και την απαίτηση της TUI να διασφαλίζει στους πελάτες της επαναλαμβανόμενες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, η αναζήτηση νέας χωρητικότητας στην Ελλάδα δεν αποτελεί έκπληξη. Ετσι οι Βασίλης και Δημήτρης Νικολαΐδης, γιοι του πατριάρχη του ομίλου Νικολή Νικολαΐδη, έχουν πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και τράπεζες, καθώς εδώ και καιρό αναζητούν μονάδες που να ταιριάζουν στις προδιαγραφές του προϊόντος που προσφέρουν με την TUI και οι σχετικές πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν συγκεκριμένα ξενοδοχεία να βρίσκονται στη short list τους.

Στην αγορά μάλιστα κάποιοι αναφέρουν, μεταξύ αστείου και σοβαρού, πως δεν υπάρχει ξενοδοχείο με πωλητήριο στην Ελλάδα που να ταιριάζει στο μοντέλο all inclusive Ηλιος και Θάλασσα που να μην τους ενδιαφέρει.

Η αλήθεια είναι λιγότερο πληθωρική, αλλά με πρακτικά εξασφαλισμένες ροές επισκεπτών από την TUI λίγοι απορούν με την επιθετική αγοραστική πολιτική που φαίνεται να έχουν υιοθετήσει οι Βασίλης και Δημήτρης Νικολαΐδης.

Το σχετικά υψηλό, κατά πηγές της αγοράς, τίμημα που προσέφεραν για να αποκτήσουν τα τρία Lakitira στην Κω δείχνει πάντως, αν μη τι άλλο, αποφασιστικότητα: Η προσφορά των 62,9 εκατ. ευρώ ήταν κατά δέκα και πλέον εκατομμύρια υψηλότερη από τις άλλες που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο του πλειστηριασμού. Η Der Touristik, για παράδειγμα, προσέφερε 52 εκατ. ευρώ, η Αίθριον Παλλάς 52,17 εκατ., η Ι. Χατζηλαζάρου Α.Ε. 51,65 εκατ., η Voldel 51,5 εκατ., η Thomas Cook 51,3 εκατ. ευρώ και η Σύγχρονο Ξενοδοχείο Α.Ε. 39,5 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα Lakitira αποτελείται από τα ξενοδοχεία Lakitira Resort & Village (4 αστέρων και 239 δωματίων), Lakitira Suites (5 αστέρων και 83 δωματίων) και Helona Resort (5 αστέρων και 241 δωματίων). Με αυτά η Atlantica ανεβάζει τον αριθμό των ξενοδοχείων που διαχειρίζεται στην Κω στα έντεκα και ενισχύει αυτονόητα τις μεταξύ τους συνέργειες.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr