του Κώστα Ντελέζου, tovima.gr*

Σε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων πολυτελείας αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, προσελκύοντας αμερικανικά, γαλλικά, αραβικά, τουρκικά και εγχώρια κεφάλαια.«Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει ήδη στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και με τα νέα ξενοδοχεία που είναι στα σκαριά σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας» αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες από τον χώρο της ξενοδοχειακής αγοράς. Στα τρία κορυφαία ξενοδοχεία που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην πλατεία Συντάγματος, προστέθηκε φέτος το νέο «Electra Metropolis» στην οδό Μητροπόλεως, ενώ σύντομα πρόκειται να δημιουργηθούν κι άλλες μονάδες πολυτελείας, καθιστώντας το κέντρο της Αθήνας ως ένα από τα ισχυρότερα «ξενοδοχειακά κέντρα» της Ευρώπης. Ηδη πολλαπλασιάζονται σε σταθερή βάση οι περιπτώσεις των ακινήτων που αλλάζουν χρήση, προκειμένου να προσελκύσουν νέο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ταυτοχρόνως, όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες ακινήτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία. Με τον κλάδο του τουρισμού της Αθήνας να διανύει περίοδο άνθησης, το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε ολόκληρη την Αττική.

Στο παραθαλάσσιο μέτωπο σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη οι εκτεταμένες εργασίες για την ανακαίνιση του «νέου» «Αστέρα Βουλιαγμένης», του οποίου τη διαχείριση αναλαμβάνει η ξενοδοχειακή πολυεθνική Four Seasons Hotels and Resorts, που θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του πολυτελούς τουρισμού.

Το νέο ξενοδοχείο ελέγχεται πλέον από το αραβικών συμφερόντων fund AGC Equity Partners και θα λειτουργήσει ως «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens» από την ερχόμενη άνοιξη, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκτεταμένη αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεών του, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχείου, τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας Βουλιαγμένης, την ανακαίνιση του «Astir Beach», την ανάπτυξη έως και 13 πολυτελών κατοικιών και τη δημιουργία πάρκου αναψυχής.

Επίσης, σε τροχιά εκσυγχρονισμού βρίσκεται και το ξενοδοχείο «Hilton», που λειτουργεί πλέον υπό την ομπρέλα της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας Home Holdings Συμμετοχών, στην οποία συμμετέχουν η TEMEΣ ΑΕ της Costa Navarino και η D Marine, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus.

Την ίδια στιγμή, χαμηλά στη Λεωφόρο Συγγρού ανακαινίζεται με εντατικούς ρυθμούς το πρώην «Metropolitan» του ομίλου Χανδρή για να επαναλειτουργήσει από το 2018 ως «Athens Marriott», αποτελώντας τη νέα ναυαρχίδα του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου στην Ελλάδα. Στην ίδια λεωφόρο, η εταιρεία Sygrou 115 AE, που ελέγχεται από την αμερικανική Hines, είναι η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία του πρώην «Athens Ledra Hotel», το οποίο θα επαναλειτουργήσει σε συνεργασία με τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση εκσυγχρονισμού του.

Το μεγάλο μπαμ

Ωστόσο, το μεγάλο μπαμ στον ξενοδοχειακό κλάδο έκαναν πριν από λίγες ημέρες ο Ομιλος Λασκαρίδη και η θυγατρική του εταιρεία Λάμψα, η οποία αποκτά πλέον ισχυρότατη παρουσία στον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας και ιδιαίτερα στον χώρο των μονάδων πολυτελείας πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Συγκεκριμένα, η Λάμψα, έχοντας στην κατοχή της τη «Μεγάλη Βρεταννία», εξαγόρασε από τη Eurobank έναντι 43 εκατ. ευρώ και το πεντάστερο εμβληματικό ξενοδοχείο «King George». Αλλωστε, το «King George» λειτουργούσε ήδη υπό την ομπρέλα της Λάμψα, ως μισθωμένο από το 2013.

Πέραν της συγκεκριμένης εξαγοράς όμως, η Λάμψα προχώρησε και στη μακροχρόνια ενοικίαση του εννεαώροφου κτιρίου που φιλοξενούσε παλαιότερα το ξενοδοχείο «Kings Palace» (γωνία Πανεπιστημίου και Κριεζώτου), συνολικής επιφάνειας 13.244 τ.μ. και ιδιοκτησίας του ταμείου των πρώην υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο προτίθεται να μετατρέψει σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα. Πρόκειται για κινήσεις που περιλαμβάνουν επενδύσεις άνω των 80 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσουν και περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας. Σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Συντάγματος, ο Ομιλος της Ιντρακάτ της οικογένειας Κόκκαλη σχεδιάζει να μετατρέψει σε πολυτελές boutique hotel 45 δωματίων το κτίριο που στέγαζε κάποτε τα γραφεία της Τράπεζας Εργασίας, στη συμβολή των οδών Βουλής και Κολοκοτρώνη. Το κτίριο, με συνολική επιφάνεια 4.160 τ.μ., ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και νοικιάστηκε για διάστημα 20 χρόνων. Στόχος της εταιρείας είναι το νέο ξενοδοχείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2019.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: tovima.gr