του Παναγιώτης Δ. Υφαντή, euro2day.gr*

Με τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων υψηλών κατηγοριών τη χρονιά που διανύουμε, επιβεβαιώνεται η διατήρηση του ελληνικού τουρισμού σε ανοδική τροχιά το 2018.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στον άξονα Κέρκυρα-Αθήνα-Δωδεκάνησα, ενώ η Θεσσαλονίκη βλέπει το ξενοδοχειακό της πάρκο να αναβαθμίζεται, καθώς νέες boutique μονάδες σπεύδουν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση της πόλης ως προορισμού ταξιδιών city break.

Ο «άξονας» Κέρκυρα-Αθήνα-Δωδεκάνησα, την ίδια στιγμή, αποτυπώνει την τάση εξισορρόπησης μεταξύ Αιγαίου και Ιονίου που καταγράφεται την τελευταία διετία στην ελληνική αγορά. Μια τάση που επιβεβαιώνεται από την αύξηση 58,8% που κατέγραψαν οι αφίξεις από το εξωτερικό στην Κέρκυρα κατά το πρώτο τετράμηνο.

Το βέβαιο είναι πως ο εν λόγω άξονας διαθέτει πλέον μια ιδιαίτερα ισχυρή βάση στήριξης, η οποία ενισχύεται ολοένα περισσότερο: την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως  οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου σημείωσαν νέα άνοδο 22,9%, με τη συνολική κίνηση (εξωτερικού, εσωτερικού), μόνο κατά τον Απρίλιο, να φθάνει το 1.861.580 επιβάτες (στοιχεία Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας).

Η πρωτεύουσα

Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης για την Αθήνα συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία νέων μονάδων υψηλών κατηγοριών, που αλλάζουν τη «γεωγραφία» της ξενοδοχειακής αγοράς της πρωτεύουσας.

Τον Απρίλιο είχε, αρχικά, προγραμματιστεί η επαναλειτουργία του Αστέρα Βουλιαγμένης, με τη νέα ονομασία του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, μετά την ένταξή του στη φημισμένη διεθνή αλυσίδα. Η υλοποίηση των έργων ριζικής ανακαίνισής του, ωστόσο, καθυστέρησε, με αποτέλεσμα η επαναλειτουργία του να μετατεθεί για τους επόμενους μήνες.

Στην άλλη άκρη της υπό διαμόρφωση Αθηναϊκής Ριβιέρας, στο Δέλτα Φαλήρου, άνοιξε και πάλι τις πύλες του το νέο Athens Marriott Hotel (πρώην Metropolitan) του ομίλου Χανδρή. Η νέα ναυαρχίδα πέντε αστέρων της Marriott International στην Ελλάδα λειτουργεί με 366 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια, στο πλαίσιο επένδυσης 15 εκατ. δολαρίων που προέβλεπε η συμφωνία της Marriott με την εταιρεία Ξενοδοχεία Χανδρή τον Οκτώβριο του 2016. Το επενδυτικό σχέδιο, ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς εξελίσσονται οι εργασίες στον πάνω όροφο του κτιρίου, όπου θα λειτουργήσουν πισίνα, εστιατόριο και μπαρ, εντός του καλοκαιριού.

Στο παραλιακό μέτωπο της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας επαναλειτουργεί το πρώην ξενοδοχείο Mare Nostrum στη Βραυρώνα με την επωνυμία Dolce Attica Riviera. Η μονάδα εντάχθηκε στην αλυσίδα Dolce του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου Wyndham. Τη διαχείριση της μονάδας ασκεί η Zeus Ιnternational, στο πλαίσιο στρατηγικής της συμφωνίας με τη Wyndham. Στη μονάδα υλοποιείται επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο άνοιξε τις πύλες του μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανακαίνισής του, διαθέτοντας 217 δωμάτια, 6 σουίτες και 23 bungalows.

Μετά το νέο Athens Marriott Hotel του ομίλου Χανδρή, ο αμερικανικός κολοσσός θα διαθέτει σύντομα και δεύτερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη βιτρίνα πολυτελείας της Αθήνας. Κι αυτό καθώς ο όμιλος Yazbeck  υλοποιεί επένδυση σε ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή Ακαδημίας και Ομήρου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, προκειμένου να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων με την επωνυμία Academia of Athens, το οποίο θα ενταχθεί στην αλυσίδα Autograph Collection της Marriott.

Ένα δεύτερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη Λεωφ. Συγγρού σχεδιάζουν να λειτουργήσουν οι ιδιοκτήτες του Athenaeum Grand Hotel. Η νέα πολυτελής μονάδα θα προκύψει από μετατροπή ακινήτου που βρίσκεται στη Λ. Συγγρού 123, θα ονομάζεται Athenaeum Palace & Luxury Suites και θα διαθέτει 109 σουίτες.

Η Κέρκυρα και τα Δωδεκάνησα

Στην Κέρκυρα ξεκίνησε τη λειτουργία του το πολυτελές συγκρότημα Ikos Dassiaτου σχήματος Sani Resorts/Ikos Resortes. To Ikos Dassia επαναλειτούργησε ως ενιαίο συγκρότημα μετά την εξαγορά των δύο πρώην ξενοδοχείων του ομίλου Χανδρή τον Νοέμβριο του 2016. Το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στις δύο μονάδες έφθασε τα 100 εκατ. ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συγκροτήματος πέντε αστέρων, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 90 στρ. και αποτελείται, μεταξύ άλλων, από 411 δωμάτια, σουίτες και βίλες, εστιατόρια, 650 μ. παραλίας, επτά θερμαινόμενες πισίνες, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικούς σταθμούς φύλαξης παιδιών και βρεφών. Η μονάδα απέχει 12 χλμ. από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και άλλα τόσα από το κέντρο της πόλης.

Στην άλλη άκρη του άξονα (Δωδεκάνησα) επαναλειτουργεί μια ιστορική μονάδα της Ρόδου κι ένας από τους ξενοδοχειακούς «δεινόσαυρους» της χώρας. Ο λόγος για το πρώην Capsis Ρόδου, το οποίο εκμισθώθηκε (μέσω διαγωνισμού) από τη Eurobank στον ξενοδόχο της Κω Ν. Κούτρα. Στη μονάδα υλοποιήθηκε επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ και το συγκρότημα επαναλειτουργεί με 2.000 κλίνες και 99 σουίτες, διαθέτει οκτώ εστιατόρια, πέντε μπαρ και σπα, ενώ διαθέτει κι ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα της Ευρώπης, το οποίο έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 8.000 συνέδρων. Η μονάδα βρίσκεται στην Ιξιά και φέρει την επωνυμία  Akti Imperial Deluxe Resort & Spa.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: euro2day.gr