του Στάθη Κουσουνή, kathimerini.gr*

Δέκα μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια ή έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους στη Χαλκιδική, σύμφωνα με στοιχεία του κ. Γρηγόρη Τάσιου, προέδρου της Ενωσης Ξενοδοχείων του δημοφιλούς προορισμού της Βόρειας Ελλάδας.

Η Χαλκιδική πέραν των εγχώριων κεφαλαίων προσείλκυσε κεφάλαια για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Ρωσία μέχρι την Ινδία. Ηδη τα τελευταία χρόνια έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση τουλάχιστον πέντε μεγάλων επενδύσεων για τη λειτουργία των πολυτελών μονάδων Sani Dunes, Ikos Οlivia, Pomegranate Wellness Spa Hotel, Mirragio Thermal Spa Resort και Eagles Villas. Eπίσης, δρομολογούνται άλλες πέντε μεγάλες επενδύσεις εκ των οποίων τέσσερις στην Κασσάνδρα και μία στη Σιθωνία. Οι επενδύσεις θα υλοποιηθούν από τον όμιλο Σαββίδη, από τον επιχειρηματία Γεράσιμο Μπακογιάννη, από τη Mεντεκίδης Κατασκευαστική και από εταιρεία στην οποία συμμετέχει και ο ινδικών συμφερόντων όμιλος ΤΑΤΑ.

Ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι παρά το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο στον τομέα καθώς η πολιτεία αδυνατεί να ελέγξει φορολογικά τα αστικά ακίνητα τύπου Airbnb που πραγματοποιούν τουριστικές μισθώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr