του Νίκου Ρουσάνογλου, kathimerini.gr*

Επενδυτικά σχέδια που εκτιμάται ότι προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ δρομολογούνται στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Μόνο το 2016 τοποθετήθηκαν κεφάλαια 3,2 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον έργα 4 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές. Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν από αναβαθμίσεις και κατασκευές νέων ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, που συνδυάζουν ξενοδοχεία, μαρίνες, γκολφ και, ασφαλώς, τουριστικές κατοικίες.

Επανεκκίνηση

Η συνεχής ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και η άνοδος των επισκεπτών σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, έχουν οδηγήσει στην επανεκκίνηση τουριστικών έργων που χρονολογούνται στην προηγούμενη δεκαετία, ενώ παράλληλα έχουν προσελκυστεί και νέοι πολλά υποσχόμενοι επενδυτές.

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που βρίσκεται προ των πυλών είναι το Elounda Hills στην ομώνυμη περιοχή της Κρήτης. Πρόκειται για έργο 408 εκατ. ευρώ, που προωθείται από τη Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 και θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων, αλλά και τρία ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών. Το συγκρότημα θα συνοδεύεται από μαρίνα, θεματικά πάρκα και πάρκα αναψυχής, καταστήματα, υποδομές εστίασης, σπα και αθλητικά κέντρα.

Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ). Από τα 408,49 εκατ. ευρώ της επένδυσης, τα 50,4 εκατ. αφορούν την αγορά της γης και έχουν ήδη καταβληθεί (ο Ρώσος επιχειρηματίας άρχισε να αγοράζει την έκταση στην περιοχή της Ελούντας το 2007), ενώ τα υπόλοιπα 358 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος κατασκευής.

Σκορπιός

Αλλος ένας Ρώσος επενδυτής, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό για την αναμόρφωση και την τουριστική εκμετάλλευση του Σκορπιού, μετά την απόκτηση του νησιού από την Αθηνά Ωνάση το 2013.

Πρόσφατα, το έργο των 150 εκατ. ευρώ έλαβε την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων και αρχίζει η διαδικασία της αδειοδότησης.

Το σχέδιο αφορά την ανάπτυξη ενός πολυτελούς ξενοδοχείου 48 κλινών με δύο μεζονέτες, όπως επίσης και επιπλέον τεσσάρων μεζονετών. Η επιφάνεια που θα ανοικοδομηθεί θα είναι της τάξεως των 9.700 τ.μ., ενώ συνολικά στο νησί των 830 στρεμμάτων μπορούν να ανεγερθούν έως 51.000 τ.μ. Στόχος είναι η έναρξη των εργασιών τον Οκτώβριο του 2018 και η ολοκλήρωσή τους δύο χρόνια αργότερα.

Κάβο Σίδερο

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον και η τουριστική επένδυση της βρετανικής Minoan Group στη Σητεία της Κρήτης (Κάβο Σίδερο), η οποία έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς, λόγω της αναμονής έκδοσης των αδειών από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, δηλαδή πριν από 20 και πλέον χρόνια.
Μετά και την πρόσφατη απόρριψη της νέας προσφυγής στο Προεδρικό Διάταγμα που πολεοδομεί την έκταση των 25.0000 στρεμμάτων που έχουν μισθωθεί από τη Minoan από τη Μονή Τοπλού, η αδειοδότηση του έργου των 268 εκατ. ευρώ (που έχει ήδη ενταχθεί και στις διαδικασίες περί fast track) βρίσκεται στην τελική του ευθεία, καθώς, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Minoan κ. Ενγκλετον, δεν είναι πλέον εφικτό να γίνουν άλλες προσφυγές.

Σημειωτέον ότι η κάλυψη του οικοπέδου δεν θα ξεπεράσει το 0,5% της έκτασης, ήτοι 108.000 τ.μ., που θα αφορούν ξενοδοχειακή μονάδα και τουριστικές κατοικίες.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr