του Βαγγέλη Μανδραβέλη, kathimerini.gr*

Εκκινεί εκ νέου την αξιοποίηση του ακινήτου στην Αφάντου της Ρόδου το υπουργείο Πολιτισμού. Αφού το υπουργείο «πάγωσε» την επένδυση για 2,5 χρόνια, τελικά πριν από λίγες ημέρες έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση της διαδικασίας αξιοποίησης του ακινήτου. Οι εκατοντάδες τομές που έγιναν στο έδαφος του ακινήτου προς τουριστική αξιοποίηση δεν έδειξαν κανένα σοβαρό αρχαιολογικό εύρημα. Ετσι στις αρχές του μήνα το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι όποιες εργασίες ανάπτυξης του ακινήτου μπορούν να ξεκινήσουν.

Το ΤΑΙΠΕΔ, μόλις έλαβε το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού, επανεκκίνησε τη διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιοποίησε την πράξη αποχαρακτηρισμού του ακινήτου ως δασικής έκτασης, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και στην οριστική χάραξη του αιγιαλού και της παράκτιας ζώνης. Αφού ολοκληρωθούν τα δύο παραπάνω, το σχέδιο σύμβασης αξιοποίησης του ακινήτου θα προωθηθεί για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παράγοντες κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι όλα τα παραπάνω θα απαιτήσουν μερικούς μήνες πριν μπουν οι μπουλντόζες στον χώρο. Εκτιμούσαν δε ότι πριν από την ερχόμενη άνοιξη δεν αναμένεται να μεταβούν στο ακίνητο οι μηχανικοί και τα μηχανήματα των εργολάβων που θα επιλέξουν οι προτιμητέοι επενδυτές για την ανάπτυξη της επένδυσης. Αλλωστε, μόνον η πράξη του χαρακτηρισμού της έκτασης ως μη δασικής για την έγκρισή της θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες. Και στο ΤΑΙΠΕΔ απεύχονται το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δωδεκανήσου ή άλλου φορέα να ανακαλύψουν κάποια δασική έκταση στην περιοχή, αντίστοιχη με εκείνη που βρέθηκε στο… Ελληνικό. Αν συμβεί αυτό, τότε η αξιοποίησης της Αφάντου θα εισέλθει σε νέες περιπέτειες και το προαναφερόμενο χρονοδιάγραμμα φυσικά δεν θα ισχύσει.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr