του Δημήτρη Δελεβέγκου, capital.gr*

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η αγορά ακινήτων από ξένους, οι οποίοι προχωρούν στην μετατροπή τους σε τουριστικά καταλύματα, ποντάροντας στη συνέχιση της ανόδου του ελληνικού τουρισμού. Η ύπαρξη μεγάλου αποθέματος παλαιών κτηρίων, που πωλούνται σε χαμηλές τιμές, μειώνει το ρίσκο ενθαρρύνοντας τους επενδυτές από την αλλοδαπή να μπουν στο ελληνικό real estate.

Τα projects

Οι Λιβανέζοι δραστηριοποιούνται, εδώ και πολλά χρόνια, στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Έτσι, ένα από τα καινούργια έργα ανάπτυξης τουριστικών καταλυμάτων ανήκει σε λιβανέζικων συμφερόντων εταιρεία, η οποία προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακαίνιση πολυκατοικίας στην οδό Χίου στην Καισαριανή. Στόχος είναι η μετατροπή του πενταώροφου κτηρίου, που βρίσκεται σε οικόπεδο 135 τ.μ., σε πολυτελείς τουριστικές κατοικίες, με την εταιρεία να δραστηριοποιείται, τα τελευταία χρόνια, στον τομέα της εκμετάλλευσης ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαχειρίζεται περισσότερα από 50 επιπλωμένα διαμερίσματα που αντιστοιχούν σε τρία κτήρια κατοικιών που βρίσκονται στο Κουκάκι, την περιοχή του Φιλοπάππου και την Καισαριανή (οδός Παυσανίου).

Πάντως, στα πλέον οικεία λιβανέζικα ονόματα, που δραστηριοποιούνται στο εγχώριο real estate, ανήκουν η Τζουμάνα Μπεχάρα και ο Κριστιάν Κομέρ. Η Μπεχάρα είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος και ο Κομέρ εκτελεστικό μέλος στην, συμφερόντων του Κατάρ, εταιρεία Pimana που σχεδιάζει την τουριστική αξιοποίηση σε τμήμα έκτασης 15.000 στρεμμάτων στη βορειοδυτική άκρη της Ζακύνθου.

Η επένδυση έχει σημαδευτεί με μακροχρόνια δικαστική αντιπαράθεση με τοπικούς φορείς, αλλά, ύστερα από απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου βάσει της οποίας το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου παραμένει σε ισχύ, φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει τα πιο σοβαρά εμπόδια.

Η βεντάλια των επενδύσεων των δύο Λιβανέζων, περιλαμβάνει το εμπορικό κέντρο One Salonica Outlet Mall (πρώην City Gate) στην οδό Ρουλία Κώττα στη Θεσσαλονίκη που ελέγχουν Μπεχάρα και Κομέρ μέσω της εταιρείας Citygate. Επίσης, η Τζουμάνα Μπεχάρα και ο κ. Κομέρ κατέχουν τη θέση του προέδρου-διευθύνοντα συμβούλου και αντιπροέδρου, αντίστοιχα, στην Άλφα ανώνυμη ξενοδοχειακή-οικοδομική-τουριστική και τεχνική εταιρεία, ενώ η παρουσία τους στο εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι εκτείνεται και στο χώρο της εστίασης μέσω της εταιρείας Off White.

Επενδυτικές ευκαιρίες αναζητά και ο Ρώσος Τζόρτζ Κακμαζόφ που έχει ιδρύσει και διευθύνει την εταιρεία Tranio με αντικείμενο τη διαχείριση ακινήτων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία, έως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει 900 αγοραπωλησίες σε 54 χώρες, ενώ μέσω του ιστοτόπου της προωθεί, σε όλη την Ελλάδα, συνολικά 8.500 ιδιοκτησίες.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: capital.gr