Η επιστολή έχει ως εξής:

Προς τους βουλευτές Καβάλας κ.κ. Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Γιώργο Παπαφιλίππου

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές Καβάλας, ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους και δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της περιοχής μας. Στα χρόνια της κρίσης έχει αποδείξει ότι όχι μόνο διαθέτει αντοχές αλλά μπορεί να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Δημιουργεί θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή, στηρίζει μεγάλο πλέγμα δραστηριοτήτων από τον τοπικό παραγωγό, τον έμπορο – προμηθευτή, τον κλάδο κατασκευών κ.λ.π. και δίνει οικονομική προοπτική σε πλήθος μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών του κλάδου.

Οι ήδη επιβαρυμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης δυσανάλογα βάρη. Αποδέχτηκαν τον ΕΝΦΙΑ παρότι φορολογεί τα εργαλεία της δραστηριότητάς τους, την υπερφορολόγηση των κερδών τους όπου αυτά υπάρχουν και τέλος κατά την διαπραγμάτευση του χθεσινού καλοκαιριού, τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα είχαν επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος τους και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Όμως όταν όλοι νόμιζαν ότι η φοροεπιδρομή είχε πια τελειώσει, γίνεται γνωστό ότι επίκειται ένα νέο πρόσθετο τέλος επί της διανυκτέρευσης. Όχι ανταποδοτικό με σκοπό την τουριστική προβολή όπως γίνεται σε ορισμένους ευρωπαϊκούς τουρισμούς, αλλά οριζόντιο και καταστροφικό.

Οι ξενοδόχοι της περιοχής μας βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μια τουριστική σαιζόν η οποία ξεκινά με πολλές αβεβαιότητες που γεννά το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, τα ζητήματα ασφάλειας στη διακίνηση των τουριστών κι η αύξηση του κόστους λειτουργίας τους λόγω της απορρόφησης των νέων ψηλών συντελεστών ΦΠΑ. Προκειμένου να μην χαθούν οι κόποι μιας ζωής και να μην μειωθούν θέσεις εργασίας στηρίζουν με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις τους θυσιάζοντας το τζίρο τους.

Την ίδια στιγμή που ο ξενοδοχειακός κλάδος αποδεκατίζεται κάθε λίγο με νέα μέτρα, βλέπουμε με απορία να υπάρχει μια φορολογική «ασυλία» για όσους αποφασίζουν να διαθέσουν στην τουριστική αγορά «γκρίζα καταλύματα». Η παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και διάθεσης νομοθετικής ρύθμισης του προβλήματος, αποστερεί από το κράτος μας πολύτιμους πόρους, ενώ ενισχύει την άνθηση της παραοικονομίας και κάνει τους συνεπείς και νομοταγείς επιχειρηματίες όλο και λιγότερο ανταγωνιστικούς, όλο και λιγότερο διατεθειμένους να συνεχίσουν.

Το «ειδικό τέλος διανυκτέρευσης» χωρίς υπερβολές οδηγεί στα ξενοδοχεία στο τέλος τους με συνοπτικές διαδικασίες. Η ενδεχόμενη επιβολή του θα καταστήσει την «ελληνική ξενοδοχειακή επιχείρηση» το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων καλεί τους βουλευτές Καβάλας να πάρουν θέση και να αντιδράσουν άμεσα στην προοπτική επιβολής ενός τέτοιου μέτρου.

Για το Σύνδεσμο Ξενοδόχων Ν. Καβάλας

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΙΤΖΑΛΗΣ                         ΦΩΤΙΟΣ ΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος                                                           Γεν.Γραμματέας