Πτώση εσόδων στα ξενοδοχεία
του Στάθη Κουσουνή, kathimerini.gr*
H αυξημένη ροή των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και για την ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Τους λόγους γι’ αυτή την εξέλιξη εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθηνών και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός, παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία. Όπως επισημαίνει, ένα μέρος, πλέον, της διεθνούς επιβατικής κίνησης στον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας αφορά σε Ελληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία. Υπάρχουν περιπτώσεις, προσθέτει, Ελλήνων που επιστρέφουν μία ή δύο φορές τον μήνα στην Αθήνα από τον επαγγελματικό τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, προκειμένου να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους.
Από την άλλη, ένα επίσης σημαντικό ποσοστό της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης δεν προσφέρει τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στην οικονομία της πόλης. Και αυτό γιατί έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η διαμονή ξένων επισκεπτών σε διαμερίσματα και άλλα ακίνητα της πόλης μέσω διεθνών πλατφορμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικονομίας του διαμοιρασμού.
Η καθυστέρηση από την ελληνική πολιτεία να θέσει κανόνες λειτουργίας αλλά και φορολογικό πλαίσιο στις τουριστικές μισθώσεις σε ακίνητα, έχει δημιουργήσει προβλήματα στη νόμιμη τουριστική αγορά της πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, η αγορά των τουριστικών μισθώσεων σε ακίνητα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και συνιστά μεγάλη εστία φοροδιαφυγής. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αθήνα έχουν προστεθεί περί τις 24.000 κλίνες για διαμονή κατ’ αυτόν τον τρόπο, που αποτελεί περίπου τη μισή δυναμικότητα των ξενοδοχειακών κλινών της πρωτεύουσας.
Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί υπέρμετρα και οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις νομίμως λειτουργούσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Αθήνας. Ο πρόεδρος της Ενωσης εκτιμά ότι παρά τη φαινομενικά αυξημένη διεθνή επιβατική κίνηση, το συνολικό καθαρό έσοδο των ξενοδοχείων της πόλης θα παρουσιάσει πτώση κατά τη φετινή σεζόν σε σχέση με το 2015. Η αύξηση των επιβαρύνσεων, συμπληρώνει, δεν καλύπτεται ούτε με την ανοδική τάση του μέσου εσόδου ανά δωμάτιο.
(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr