Την Τετάρτη 11η Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου Κου Αντώνη Β. Καμπουράκη, του Αντιδημάρχου Τουρισμού, Κου Κώστα Ταρασλιά, του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Κου Κωστή Ζωγραφίδη, και του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Κου Αθανάσιου Στάμου.

Στην κατάμεστη από Ξενοδόχους αίθουσα του ΕΒΕΔ, τις εργασίες της ΓΣ άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΞΡ Μανώλης Γ. Μαρκόπουλος, και προέδρευσε της διαδικασίας η Κα Άντα Καραγιάννη.

Χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κος Μάνος Κόνσολας, και απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Κος Γιάννης Πάππου, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Κος Κώστας Κωνσταντινίδης, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Κος Γιώργος Ματσίγκος.

Ο Κος Αντώνης Β. Καμπουράκης από το αξίωμα του Δημάρχου Ροδίων πλέον, με μεγάλη συγκίνηση δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή για μένα. Αφενός γιατί έχω υπηρετήσει για πολλά χρόνια την ΕΞΡ, αφετέρου γιατί είναι η πρώτη φορά που σε γενική συνέλευση της Ένωσης,  δεν βλέπω στην πρώτη σειρά των καθισμάτων τον πατέρα μου.

Έτσι είναι… Τα πράγματα αλλάζουν. Είναι νόμος της εξέλιξης, νόμος της ίδια της ζωής, ανεξάρτητα από την όποια  συναισθηματική φόρτιση μπορεί να βιώνουμε σε προσωπικό επίπεδο.

Υπογράμμισε δε αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής:

«Πρώτα και κύρια υποδομές. Αποτελεσματική διαχείριση των σκουπιδιών, ηλεκτροδότηση, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Για όλους τους κατοίκους και ασφαλώς και για τους επισκέπτες μας. Διαρκής μέριμνα και πίεση επίσης για τις υποδομές μεταφορών. Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμιο, οδικό δίκτυο. Ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία και τις ανάγκες της κοινωνίας. Εξίσου ζωτικής σημασίας και για την αναβάθμιση του ροδιακού τουριστικού προϊόντος.»

«Θέλω να ευχηθώ μια γόνιμη και παραγωγική Γενική Συνέλευση τόσο για την Ένωσή μας, που δεν έχω σταματήσει να νιώθω σπίτι μου όσο και για την προοπτική του νησιού μας.

Στην ΕΞΡ δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από το να είναι, δυναμικά, μέρος της προοπτικής και της επιτυχίας του τόπου μας, μέρος της αίγλης και της λάμψης της Ρόδου στα χρόνια που έρχονται.”

Ο Πρόεδρος της ΕΞΡ μεταξύ άλλων τόνισε:

«Θα ήθελα να ευχηθούμε στην Ένωση μας, η οποία γιορτάζει τα 70 της χρόνια, να συνεχίσει την δυναμική της πορεία  τόσο για το καλό του κλάδου όσο και της εθνικής μας οικονομίας, το ίδιο όμως να ευχηθούμε και στην Ομοσπονδία μας, μια συνομήλικη  «οντότητα», η οποία κλείνει φέτος επίσης 70 χρόνια ιστορίας και προσφοράς.

Πέρα από τον επετειακό και εορταστικό χαρακτήρα της σημερινής μας συγκέντρωσης, οφείλω να ομολογήσω ότι θα επιθυμούσα πραγματικά αυτή η συνάντηση να γίνεται κάτω από καλύτερες συνθήκες για τις επιχειρήσεις μας. Ναι μεν Βιώνουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια περίοδο που διαπιστώνεται καλή πρόθεση ΟΛΩΝ: Πολιτικής Ηγεσίας, Εργαζομένων, Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συνεργατών με την στενή και την ευρεία έννοια του όρου, αλλά δυστυχώς, δεν παύει να παρατείνεται η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας.

Ως κλάδος και ως Ροδίτες έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια μια τέτοια  λαίλαπα αντι – επιχειρηματικών και «εχθρικών» στη νησιωτικότητα μέτρων που πραγματικά βρίσκεσαι στο δίλημμα αν στα υπομνήματα πρέπει να δίνεις προτεραιότητα στα πιο άδικα (π.χ Πνευματικά δικαιώματα, νομικό πλαίσιο για το airbnb, Τέλος Διανυκτέρευσης) Ή στα πιο κρίσιμα; (ΦΠΑ, Τουριστική Εκπαίδευση, Χωροταξικό, Υποδομές) ;

Ο δυναμισμός του Συμβουλίου μας και η θέληση μας για επιβίωση ΑΠΑΝΤΑ ΕΜΦΑΤΙΚΑ: ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ !!!!. 

ΜΑΧΗ απέναντι και στις αδικίες που επιβλήθηκαν στον κλάδο όποιο και αν είναι το οικονομικό τους αντίκτυπο,

ΜΑΧΗ όμως και για τα σημαντικά της επόμενης μέρας!! 

Για ΟΛΑ αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν, 

Για ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ που η προηγουμένη γενιά  φορολογήθηκε και πλήρωσε ….

και η γενιά ΜΑΣ δεν τις βρήκε ….. “ 

Αναφορικά με τα Πεπραγμένα, ο Πρόεδρος της ΕΞΡ τόνισε:

“Το διάστημα λοιπόν αυτό των τελευταίων 3 μηνών :

  • Καταθέσαμε στον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, κατά την τελευταία του επίσκεψη στο νησί μας, και στην ετήσια Συνέλευση της ΠΟΞ τα αιτήματα μας και είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τον Υφυπουργό μας κ. Κονσόλα για όλα τα νέα νομοθετήματα που μας αφορούν.  
  • Συντονίσαμε συσκέψεις καθώς και την καταγραφή των συνεπειών από την πτώχευση του Τhomas Cook και διεκδικούμε πρόσθετα μέτρα.
  • Οργανώσαμε Εσπερίδα για την Ασφάλιση πιστώσεων.
  • Επικαιροποιήσαμε τις Τοπικές επιτροπές τις οποίες και θεωρώ πολύ σημαντικές όταν στο πλάι μας έχουμε αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση με καλή πρόθεση και αντανακλαστικά.
  • Υπό την αιγίδα μας, και την οικονομική στήριξη μελών μας δημιουργήθηκαν 3 promo video για την Ρόδο μας, τα οποία ΟΛΟΙ θα έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε στα  site μας, σε καμπάνιες και στα social media.
  • Σχεδιάζουμε με τις σχόλες Τουριστικής εκπαίδευσης κοινές δράσεις και προγράμματα.
  • Συναντήσαμε τη Διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων ενόψει και της λήξης της ΤΣΣΕ αλλά και της κλαδικής.  

Με ιδιαίτερη έμφαση, ο Κος Μαρκόπουλος τόνισε τη σημασία της Ενότητας των Μελών:

“Τελευταίο σημείο που θέλω να τονίσω κλείνοντας, είναι η ενότητα. Το λέω τελευταίο στη σειρά. Είναι πρωτεύον σε σημασία. Κανένα μήνυμα, και καμία στρατηγική δεν έχει τύχη, αν δεν υποστηρίζεται από όλους μας. Για αυτό και μιλάω διαρκώς, για την ενότητα.

Η ισχύς εν τη ενώσει. Είναι τόσο προφανές και αυτονόητο, που πολλές φορές, ίσως το ξεχνάμε.

Και είναι ώρα, που η ενότητα έχει, αποφασιστική σημασία.

Μόνον ενωμένοι, μπορούμε να βγούμε νικητές! 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του ΔΣ για την στήριξή τους στο πρόσωπο μου, κυρίως όμως ευχαριστώ ΕΣΑΣ, εκ μέρους όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, για την παρουσία σας και την εμπιστοσύνη σας.

Συνεχίζουμε!

Ο Αντιπρόεδρος ΞΕΕ-ΠΟΞ Κος Άρης Σουλούνιας ενημέρωσε τους συναδέλφους σχετικά με τις τελευταίες δράσεις του ΞΕΕ και της ΠΟΞ, ενώ δυναμικές ήταν οι τοποθετήσεις των Μελών του Δ.Σ.: 

Kα Ανδριάνα Χατζηλαζάρου,

Εκπρόσωπος Τύπου & Έφορος Δημοσίων Σχέσεων ΕΞΡ:

«Διαχείριση Κινδύνου – Risk Management»

Κος Γιάννης Χατζής,

Εντεταλμένος Σύμβουλος ΕΞΡ:

«Ο Ροδίτης Ξενοδόχος είναι ιδρυτής και μεγαλομέτοχος του Ελληνικού τουρισμού. Παράγει έμμεσα σχεδόν ολόκληρο το ΑΕΠ της Ρόδου και σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας. Ο τουρισμός δεν είναι στον αυτόματο πιλότο και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βάζουμε πλάτες. Το αύριο απαιτεί όραμα, σχεδιασμό και ενότητα.»

Κος Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης,

Εντεταλμένος Αντιπρόεδρος ΕΞΡ & Μέλος του ΔΣ ΕΟΤ:

«Η αναγκαία συμβολή της Νέας Γενιάς των Ξενοδόχων στην επανεκκίνηση και προώθηση της Ρόδου ως ελκυστικού, ποιοτικού προορισμού.»

Το λόγο έλαβε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΞΡ Κος Βασίλειος Μηναΐδης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ΓΣ, και ανέφερε τις ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες από την πτώχευση του Thomas Cook, και ευχήθηκε στον Πρόεδρο και σε όλο το ΔΣ, ενότητα και δύναμη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο άμεσο μέλλον.