του Στάθη Κουσούνη, kathimerini.gr*

Μεγάλη διαθεσιμότητα δωματίων εξακολουθεί να υπάρχει στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας για την πασχαλινή περίοδο, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να «επενδύουν» στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτή τη στιγμή ανοδικά κινείται μόνο η αγορά των οργανωμένων τουριστικών πακέτων. Αντιθέτως, οι απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία, ανάλογα με τον προορισμό, παρουσιάζουν μεικτές τάσεις.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων και ξενοδόχων ότι η τουριστική κίνηση την πασχαλινή περίοδο, στο τέλος, μπορεί να κινηθεί ανοδικά.

Για το κοινό, πάντως, είναι θετικό το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα πέφτει πιο αργά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Κι αυτό, γιατί θα έχουν ανοίξει περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Η μεγάλη διαθεσιμότητα δωματίων και η περιορισμένη ως συνήθως αυτή την εποχή εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση δημιουργούν συνθήκες μεγαλύτερου ανταγωνισμού και άρα καλύτερων τιμών, προσφορών και εκπτώσεων.

Βεβαίως, τις αποφάσεις των ταξιδιωτών της τελευταίας στιγμής θα καθορίσουν, σε σημαντικό βαθμό, οι καιρικές συνθήκες. Ετσι, η πρόγνωση του καιρού θα δείξει αν ευνοηθούν οι προορισμοί στο βουνό ή στη θάλασσα. Και βέβαια, το σίγουρο είναι ότι την ταξιδιωτική κίνηση θα ευνοήσει η απόφαση μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς –που συμπίπτει με την ημέρα του Πάσχα– για τις 3 Μαΐου.

Οργανωμένα ταξίδια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Λύσανδρο Τσιλίδη, οι πωλήσεις των οργανωμένων ταξιδιωτικών πακέτων σε βασικούς προορισμούς της χώρας για την πασχαλινή περίοδο εμφανίζουν αύξηση από 7% έως και 12%. Αντίστοιχα, θετικές τάσεις στην αγορά των οργανωμένων πακέτων, με κυρίαρχο στοιχείο τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, είχαμε και στο πρόσφατο τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Οι κρατήσεις για την πασχαλινή περίοδο κινούνται ανοδικά τόσο προς ορεινούς όσο και προς νησιωτικούς προορισμούς.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr