ΣΕΤΕ

Αύξηση αεροπορικών αφίξεων κατά 556 χιλιάδες (+6,4%) και μείωση οδικών κατά 307 χιλιάδες (-4,8%)

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία διεθνών αφίξεων στην χώρα, η εικόνα του Ιουλίου δείχνει βελτίωση ωθούμενη από κρατήσεις last minute: οι αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +9,0% στα Περιφερειακά Αεροδρόμια και +9,6% στην Αθήνα. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +6,7% και +5,6%. Οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +1,6% έναντι του περσινού Ιουλίου -που όμως είχε επηρεαστεί αρνητικά από τα capital controls- ενώ για το τρέχον έτος η μείωση περιορίστηκε σε -4,8%. Σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για το τρέχον έτος (επτάμηνο)ανέρχεται σε +556 χιλ. και η μείωση των οδικών σε -307 χιλ.

Πολύ μεγάλη πτώση των αφίξεων σε Κω, Σάμο και Μυτιλήνη.

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, η συνολική θετική μεταβολή των αεροπορικών αφίξεων καλύπτει σημαντικές επιμέρους διαφοροποιήσεις με σημαντικότερη την πολύ μεγάλη πτώση των αφίξεων στα νησιά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές: Μυτιλήνη (-62,7% το α’ 7μηνο), Σάμος (-29,7%) και Κως (-15,9%).

Μείωση αφίξεων κατά  -1,6% και εσόδων κατά  -5,8% σύμφωνα με ΤτΕ.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο, παρατηρείται μείωση των αφίξεων κατά -1,6% που συνοδεύεται από σημαντική και μεγαλύτερη μείωση των εσόδων κατά -5,8%. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται σε συνδυασμό παραγόντων όπως απώλεια μεριδίου της Ελλάδας σε παραδοσιακές αγορές τους πρώτους μήνες του έτους που γίνεται μεγάλο μέρος των κρατήσεων, μείωση της διάρκειας των ταξιδιών, περιορισμό της δαπάνης από πλευράς τουριστών λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και της διεθνούς αστάθειας κλπ.

ΕΡΓΑΝΗ: ο τουρισμός συνέβαλε το 82,8% της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης από την αρχή του χρόνου, ενώ για τον Ιούλιο η αύξηση της απασχόλησης στον τουρισμό υπερέβη αυτήν του συνόλου της οικονομίας κατά 52%.

Πρόσφατα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας (αλλά και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, βλ. κατ.) καταδεικνύουν την σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και κοινωνία: τα στοιχεία ισοζυγίου (+/-) ροών μισθωτής απασχόλησης δείχνουν τα ακόλουθα (βλ. κατ.): – 82,8% της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουάριου-Ιουλίου 2016 στο σύνολο της οικονομίας οφείλεται στον τουρισμό (33,6% εστίαση, 49,1% καταλύματα). – Για τον Ιούλιο: η αύξηση στην εστίαση και στα καταλύματα υπερέβη την αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας κατά 52%.

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: +14,8% η απασχόληση και +13,3% οι αμοιβές στον τουρισμό.

Επίσης, σύμφωνα με τα «Μηνιαία Στοιχεία Απασχόλησης» του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η απασχόληση στον τουρισμό αυξήθηκε το 2015 κατά +14,8% και οι αμοιβές κατά +13,3%.

Θετικές εξελίξεις: LCC από Σιγκαπούρη για summer 2017, πώληση Χίλτον Αθηνών και νέο ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Στις θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό περιλαμβάνονται η ανακοίνωση δρομολογίου Low Cost από την Σιγκαπούρη για το καλοκαίρι 2017, η ανακοίνωση ότι η Κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ – Olayan – Dogus είναι «Προτιμητέος Επενδυτής» για την αγορά του ξενοδοχείου Χίλτον Αθηνών (508 δωμ.), καθώς και το άνοιγμα ενός νέου ξενοδοχείου (Athens Avenue, 94 δωμ.) στην Αθήνα.

Βελτίωση εικόνας του τραπεζικού συστήματος, χαλάρωση capital controls, επενδύσεις COSCO στον Πειραιά.

Ευρύτερα, στα θετικά νέα περιλαμβάνονται η αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες, η μείωση της εξάρτησής τους από τον ELA, η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) από την S&P κατά μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία» και η χαλάρωση των περιορισμών των capital controls. Επίσης, ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του ΟΛΠ στην COSCO, η οποία φέρεται να σχεδιάζει επενδύσεις € 600 εκατ. με στόχο να μετατραπεί ο Πειραιάς στη μεγαλύτερη εμπορική πύλη της Ασίας στην Ευρώπη, αλλά και κόμβο (hub) για την κρουαζιέρα.

Θετικά εξελίσσεται η εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Tέλος, αναφορικά με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, στο 1ο 6μηνο του 2016 ο Προϋπολογισμός Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) σε ενοποιημένη ταμειακή βάση εκτελέστηκε με σημαντική αύξηση στα έσοδα κατά 11,2% (1ο 6μηνο του 2015: -10,9%), στα € 35,4 δισ., αλλά με αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες της ΓΚ συν την αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κατά 0,6% (1ο 6μηνο του 2015: -3,4%), στα € 33,67 δισ. Έτσι, προέκυψε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους € 1,73 δισ. στο 1ο 6μηνο του 2016, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος ύψους € 1,64 δισ. στο 1ο 6μηνο του 2015. Επίσης, σημειώνεται ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στο 1ο 6μηνο 2016 ήταν κατά € 1,23 δισ., ενώ στο 1ο 6μηνο του 2015 η αύξηση ήταν κατά € 1,6 δισ. Χωρίς τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις οι πρωτογενείς δαπάνες της ΓΚ ήταν στα € 32,4 δισ. στο 1ο 6μηνο του 2016, έναντι € 31,88 δισ. στο 1ο 6μηνο του 2015.

Outlook: η ένταση του ρεύματος last minute θα κρίνει την χρονιά.

Συμπερασματικά, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, οι κρατήσεις last minute μπορεί να δώσουν ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, πλην όμως με μειωμένη τουριστική δαπάνη.

Δείτε το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Αυγούστου 2016 του SETE Intelligence για τον Ελληνικό Τουρισμό