του Στάθη Κουσουνή, kathimerini.gr*

Η μείωση των φόρων, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διασύνδεση με τον πολιτισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα αποτελούν τους βασικούς άξονες των πολιτικών που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και να συμβάλουν στη σταθερή του ανάπτυξη.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος κατά τη συνάντησή του, χθες, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπ. Τουρισμού Ελενας Κουντουρά συμμετείχαν, επίσης, από το προεδρείο του ΣΕΤΕ οι κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Γιώργος Βερνίκος, Κώστας Κωνσταντινίδης, Καλλίνικος Καλλίνικος, Λύσανδρος Τσιλίδης και Παναγιώτης Τοκούζης.

Το προεδρείο έθεσε το θέμα της υπερφορολόγησης του τομέα ζητώντας μεταξύ άλλων την προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στη διαμονή και στην εστίαση σε χαμηλότερα επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά των ανταγωνιστικών χωρών. Αντίθετος εμφανίστηκε ο ΣΕΤΕ και σε ό,τι αφορά την επιβολή από την 1.1.2018 του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα. Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι εάν επιβληθεί τελικά ο φόρος πρέπει να έχει ισχύ, μόνο, στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Στο διάστημα αυτό εκτιμά ότι θα επηρεασθεί λιγότερο η ζήτηση. Τυχόν όμως εφαρμογή του σε 12μηνη βάση θα ναρκοθετήσει τις προσπάθειες επιμήκυνσης της σεζόν, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και τους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στο ανοδικό ταξιδιωτικό ρεύμα που καταγράφεται φέτος, ευελπιστώντας η αύξηση αυτή να μην είναι πυροτέχνημα αλλά να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οικονομία. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί φέτος να ξεπεράσει σε αφίξεις τουριστών τα 30 εκατ. Επίσης, επικαλούμενος στοιχεία 5μήνου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει σε ακόμη καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας από τις τελευταία αναθεωρημένες προβλέψεις. Παράλληλα, έθεσε ως στόχο τη μακρύτερη διάρκεια στη σεζόν από τους 4 μήνες κατά τους οποίους συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής δραστηριότητας.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοίνωσε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζουν μία άκρως αρνητική εικόνα στα βασικά τουριστικά μεγέθη της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι χάθηκε μία ακόμη χρονιά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αρχή της σεζόν το στοίχημα της επιμήκυνσης της περιόδου.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr