Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής Ξενοδόχων Ρόδου, συνεδρίασε εκτάκτως σχετικά με την εξαγγελία των μέτρων στήριξης του τουρισμού από την Κυβέρνηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα δηλώνει τα παρακάτω:

Καταλαβαίνουμε ότι οι πόροι της κυβέρνησης δεν είναι ανεξάντλητοι και ότι προσπαθεί με τις επεμβάσεις της, να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, κάτι το οποίο στην πρώτη φάση της πανδημίας θεωρούμε ότι έκανε επιτυχώς.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν βοηθούν αφενός στην μείωση του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων,  κάτι το οποίο θα παρακινούσε περισσότερους συναδέλφους να ανοίξουν με χαμηλότερες πληρότητες και αφετέρου, διατηρούν τον ΦΠΑ διαμονής στα ίδια υψηλά επίπεδα – υψηλότερα από όλες τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες.

Το όφελος από τη μείωση στο ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου είναι κάτω του 1% (!)  και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ήταν ακόμη χαμηλότερη, μόλις 0,90 μονάδες, με όφελος για τον εργοδότη 0.38% !

Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει επαρκής ζήτηση έτσι ώστε οι πληρότητες να δικαιολογούν το άνοιγμα των ξενοδοχείων μας, με πιθανότατα αυξημένο κόστος λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όμως παραμένουμε εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων να επαναλειτουργήσουν.

Τέλος, η Ρόδος θα συνεχίσει να εντείνει της προσπάθειές της για την επανεκκίνηση του τουρισμού, αντίθετα με την κατάταξη του νησιού στη Β’ ζώνη επικινδυνότητας. Θεωρούμε ότι αυτή η κατάταξη είναι εσφαλμένη και εάν οφείλεται σε ελλείψεις υποδομών ή προσωπικού είναι ζωτικής σημασίας να θεραπευτούν για το καλό της τοπικής και εθνικής οικονομίας.