της Πέγκυς Ντόκου, dimokratiki.gr*

Αισιοδοξία για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τυπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος. Όπως ανέφερε τόσο οι προ-κρατήσεις (early bookings) όσο και τα στοιχεία για τις αεροπορικές θέσεις είναι ενθαρρυντικά για την Ρόδο:

«Είναι λογικό να έχουμε θετικά μηνύματα καθώς η γειτονική Τουρκία, που είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας, έχει ακόμη προβλήματα με συνέπεια να μην θεωρείται ασφαλής προορισμός. Βέβαια, τα νούμερα που ακούγονταν αρχικώς για 30% και 40% αυξήσεις δεν είναι αληθή και δεν μπορούν να επιτευχθούν. Ωστόσο αυτό που περιμένουμε είναι μια μικρή αύξηση στην αρχή και στο τέλος της σεζόν –όπως αποδεικνύεται και από τις προβλεπόμενες αεροπορικές θέσεις, βάσει των στοιχείων που μας έχει δώσει η ΥΠΑ. Για την Ρόδο, οι αεροπορικές θέσεις παρουσιάζουν φέτος αύξηση της τάξης του 3% -και μακάρι να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Κατά την άποψή μου, το ζητούμενο είναι η ποιότητα και με αυτό θα πρέπει να ασχοληθούμε από τώρα και στο εξής. Να έρθουν δηλαδή, καλύτεροι πελάτες. Όχι μόνον πόσοι θα έρθουν, αλλά πόσα θα μας αφήσουν, πόσα θα ξοδέψουν και αν θα είναι πελάτες που θα κυκλοφορούν σε όλο το νησί, στην αγορά, και όχι μόνον πελάτες του ‘All Inclusive’. Παρά το γεγονός πως οι προ-κρατήσεις (early bookings) έχουν ολοκληρωθεί, η σεζόν φαίνεται ότι θα είναι καλή» όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο αναμένεται αύξηση από την Γερμανία, ενώ η Αγγλία λόγω των πολιτικών εξελίξεων (Brexit κ.λπ.) παρουσιάζει ‘σκαμπανεβάσματα’ με την εικόνα να αλλάζει κάθε εβδομάδα. Από τις άλλες αγορές, τάσεις βελτίωσης παρουσιάζει το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Σκανδιναβία ενώ η Ρωσία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι (με τάση αύξησης).

«Η Τουρκία παραμένει πολύ ανταγωνιστική όσον αφορά την ρωσική αγορά καθώς κάνει πολύ μεγάλες προσφορές, με επιδοτούμενα αεροπορικά δρομολόγια και πτήσεις (έως και 2.500 δολάρια για αεροπλάνα με πάνω από 120 επιβάτες!!!) Ωστόσο, αναμένουμε ότι θα έχουμε πολύ καλύτερη ποιότητα πελατών φέτος –το οποίο όλοι ευχόμαστε», ανέφερε ο κ. Ματσίγκος.

“ΠΛΗΓΗ” ΤΟ AIRBNB
Από την άλλη, πολύ σοβαρές διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει το σύστημα «Airbnb» με ενοικιάσεις ιδιωτικών δωματίων, σπιτιών κ.λπ. που δεν έχουν καμία σχέση με τον τουρισμό και φυσικά δεν υπόκεινται στην τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου «το πρόβλημα αρχίζει να προσλαμβάνει διαστάσεις και στο νησί της Ρόδου. Ήδη εδώ και δύο χρόνια το ΞΕΕ και ο ΣΕΤΕ πιέζουν την κυβέρνηση για να θεσμοθετηθεί νομικό πλαίσιο ώστε να γίνει καταγραφή όλων των ενοιαζομένων δωματίων και κατοικιών που βρίσκονται στο σύστημα ‘Airbnb’ ώστε να φορολογούνται, διότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Στην Ρόδο ήδη αγγίζουν τα 1.000 καταγεγραμμένα καταλύματα. Αυτό κάνει ‘ζημιά’ στους νόμιμους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και φυσικά, δεν φορολογούνται».

 Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Ο κ. Ματσίγκος, προέβη σε ενημέρωση προς τα τοπικά ΜΜΕ σχετικά και με την διοργάνωση της «4ηςΗμερίδας Ποιότητος για τον τουρισμό της Ρόδου» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 01 Απριλίου 2017, από τις 9:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στο Ξενοδοχείο Olympic Palace στην Ιξιά.

Όπως τόνισε, σκοπός της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών και των κατοίκων του νησιού για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου και την βελτίωση των υποδομών και παροχή υπηρεσιών.

Μεταξύ των μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένων ομιλητών είναι ο κ. Αφουκατούδης Γιάννης, CEO Thomas Cook Austria, ο κ.Oliver Grosse – Kleimann, Director of Hotel Contracting Alltours, o κ. John Taylor, Director of Hotel Contracting Jet 2 Holidays, η κα Elke Janssen, TUI Hotel Consulting & Quality Management, ο κ. Άρης Ίκκος, Διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, ο κ. Βήλος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικής κι Επιχειρηματικής Ανάπτυξης από την Fraport Hellas, ο κ. Τιμ Ανανιάδης και η κα Αικατερίνη Τζίχα από την Starwood – Marriott, η κα.Λία Μαρινάκου, Senior Lecturer in Hospitality Management από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth, ο κ. Γιάννης Φώτης, Hotel Management Consultant, κ. Αναστάσιος Κινάλης, Area ManagerGreece & Cyprus for Expedia καθώς και ο διακεκριμένος Chef Λευτέρης Λαζάρου.

Η «4η Ημερίδα Ποιότητος για τον τουρισμό της Ρόδου» αφορά όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που ασχολούνται με τον τουρισμό και όλους τους πολίτες με ευαισθησία και όραμα. «Στόχος και σκοπός, η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου, αναδεικνύοντας όλες τις ομορφιές και βελτιώνοντας τις υποδομές του τόπου μας καθώς και τις παροχές υπηρεσιών μας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: dimokratiki.gr