Σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της Μεσογείου, η Αθήνα κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα πληρότητας
ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ της 14ης έρευνας ΕΞΑΑΑ & GBR Consulting
“Περί Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής»
Φέτος παρατηρείται σημαντική αύξηση των αφίξεων κατοίκων του εξωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Συγκρίνοντας τα στοιχεία YTD Ιουλίου, η αύξηση το 2014 και το 2015 ήταν 31% και 27% y–o–y αντίστοιχα, ενώ η ανάπτυξη ήταν μικρότερη το 2016 και το 2017 μόλις 6% και 4% y–o–y. Αλλά, ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος είναι πάλι στο επίπεδο του 2014 και του 2015 σημειώνοντας αύξηση 22% μέχρι τον Ιούλιο. Φέτος μέχρι στιγμής κάθε μήνας παρουσιάζει διψήφια αύξηση.
Τα ξενοδοχεία επωφελούνται από την αύξηση της ζήτησης με την αύξηση της πληρότητας και των τιμών δωματίων 2,2% και 8,5% ετησίως μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Από την άλλη πλευρά, από το 2015 η αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών που έρχονται στην Αθήνα για αναψυχή και δουλειά αυξάνονται πιο γρήγορα από ό, τι οι αφίξεις στα ξενοδοχεία. Επίσης, η αύξηση του 22% των αλλοδαπών τουριστικών αφίξεων στο ΔΑΑ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, διαφέρει σημαντικά από την αύξηση κατά 2,2% στην πληρότητα μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Η προσφορά των καταλυμάτων αλλάζει και επεκτείνεται. Ο κλάδος των ενοικιαζόμενων δωματίων στην Αθήνα επεκτάθηκε σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ στις πλατφόρμες διαμοιρασμού προσφέρονται χιλιάδες διαμερίσματα και δωμάτια.
Η ανάλυση των αφίξεων κατοίκων του εξωτερικού στο αεροδρόμιο έδειξε ότι το 2017 το 54% ήρθε στην Αθήνα για αναψυχή, 15% για επαγγελματικούς λόγους και το 30% μεταφέρθηκε απευθείας (transfer) σε άλλο προορισμό της Ελλάδας, κυρίως – όσον αφορά ταξιδιώτες αναψυχής – Σαντορίνη, Μύκονο, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ρόδο..
Η κατηγορία ταξιδιωτών αναψυχής παρουσίασε την υψηλότερη ανάπτυξη κατά την περίοδο 2012-2017 με 111%, ενώ η κατηγορία ταξιδιωτών για δουλειά παρουσίασε αύξηση 46%, ωστόσο το 2017 μειώθηκε κατά 9%. Ο αριθμός των επιβατών που μεταφέρθηκαν σε άλλους προορισμούς της χώρας αυξήθηκε κατά 73% το 2017, σε σύγκριση με το 2012.
Η μεγάλη εισροή τουριστών φέτος δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εμπειρία τους στην πόλη. Αντίθετα, όλες οι πτυχές βελτίωσαν τα επίπεδα ικανοποίησης, ενώ μερικά παρέμειναν σταθερά σε ήδη υψηλά επίπεδα – μετά τη μείωση των ποσοστών ικανοποίησης το 2017. Η συνολική βαθμολογία ικανοποίησης βελτιώθηκε από 7,7 σε 7,9. Προφανώς, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά συγκρίνοντας τις βαθμολογίες ικανοποίησης με τη Βαρκελώνη, δείχνει ότι υπάρχουν πολλές πτυχές για βελτίωση, ειδικά στον τομέα των ΜΜΜ, της ασφάλειας την πόλη, τα σήματα και την πληροφόρηση, την ηχορύπανση και τη δημόσια καθαριότητα, όπου η Βαρκελώνη βαθμολογείται πολύ καλύτερα από την Αθήνα. Ειδικά για την δημόσια καθαριότητα η διαφορά είναι μεγάλη: η Βαρκελώνη βαθμολογήθηκε με 8,0 το 2017, ενώ η Αθήνα σημείωσε 6,1 και 6,2 το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κύριους ανταγωνιστές της Μεσογείου, η Αθήνα, βάσει στοιχείων 7μήνου, κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα πληρότητας όλων, ενώ οι τιμές δωματίων μέχρι στιγμής ήταν υψηλότερες από τη Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η Βαρκελώνη και η Ρώμη εξακολουθούν να επιτυγχάνουν πολύ καλύτερες τιμές δωματίων από την Αθήνα.
Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε την πολύ χαμηλή αναγνωρισιμότητα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας: μόνο το 31% γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα λαμβάνει χώρα τον Νοέμβριο κάθε έτους. Επίσης η αναγνωρισιμότητα των νησιών του Αργοσαρωνικού παραμένει πολύ χαμηλή, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τα νησιά.
Τέλος, στη φετινή έρευνα πραγματοποιήθηκε μια ανάλυση ανά ομάδα ταξιδιωτών καθώς η σύνθεση των νοικοκυριών μεταβάλλεται ως μέρος μιας συνολικής δημογραφικής τάσης που επηρεάζει και τις ταξιδιωτικές συνήθειες. Στον τομέα των επαγγελματικών ταξιδιών, οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν μόνοι κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, αλλά σημειώνεται ότι το 15% ταξιδεύει με τον/την σύντροφό τους, το 5% με τον / την σύντροφο και τα παιδιά, το 2% μόνο με παιδιά και το 6% με φίλους. Όσον αφορά τους ταξιδιώτες αναψυχής, το 7% ταξιδεύει μόνο του και 2% μόνο με παιδιά αντιπροσωπεύοντας ομάδες ταξιδιών αναψυχής.