Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν, κυριολεκτικά, αμέτρητα Πανεπιστήμια, στα οποία μπορεί κανείς να σπουδάσει ξενοδοχειακό management και φιλοξενία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα κορυφαία Πανεπιστήμια που δεν αρκούνται στο προφανές και προσφέρουν διαφορετικά προγράμματα σπουδών τα οποία αφομοιώνουν κάθε νέα εξέλιξη της εποχής και φυσικά αποτελούν τους ιδανικούς προορισμούς για όσους ενδιαφέρονται για αυτόν τον κλάδο.

Παρακάτω, σύμφωνα με το educations.com, παρουσιάζονται τα καλύτερα Πανεπιστήμια, ανάλογα με το αναλυτικό πρόγραμμα που προσφέρουν, τα προγράμματα πρακτικής άσκησης και απασχόλησης, την ποικιλία, τις στάσεις φοιτητών αλλά και τις στάσεις της ίδιας της βιομηχανίας απέναντι σε αυτά.

1. School of Hotel Administration, Νέα Υόρκη.

Στο πανεπιστήμιο αυτό, που αποτελεί πρωτοπόρο, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα σχετικά με τον κλάδο από το 1922. Μέσα στο campus, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία το Statler Hotel, στο οποίο οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία. Οι φοιτητές, έχουν, ακόμη, την δυνατότητα να φοιτούν δίπλα σε επαγγελματίες του χώρου της φιλοξενίας, αναπτύσσοντας όλες τις ικανότητές τους ευρέως. Κάθε ένας από τους φοιτητές, για να μπορέσει να αποφοιτήσει, υποχρεούται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον έναν ολόκληρο χρόνο πρακτικής άσκησης.

2. Ecole hôteliere de Lausanne, Ελβετία.

Το πανεπιστήμιο αυτό, ιδρύθηκε το 1893 και προσφέρει 5 ακαδημαϊκά προγράμματα για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το όλο και περισσότερο διευρυνόμενο δίκτυο αυτού του πανεπιστημίου περιλαμβάνει 25.000 άτομα που, πραγματικά, προσφέρουν και δίνουν αξία στο χώρο της φιλοξενίας. Το 2016, το πανεπιστήμιο αυτό καλωσόρισε 2.608 νέους φοιτητές, προερχόμενοι από 107 διαφορετικές εθνικότητες. Αυτή η ποικιλία που προσφέρεται, λοιπόν, αποτελεί τη βάση εμπλουτισμού, τόσο του περιβάλλοντος, όσο και των γνώσεων που αποκομίζουν μεταξύ τους οι φοιτητές.

3. The Emirates Academy of Hospitality Management (EAHM), Ντουμπάι.

Η καίρια σημασία της τοποθεσίας δεν μπορεί ποτέ να υπονομευθεί, και αυτό μπορεί πολύ εύκολα να αποδειχθεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Burj Al Arab Jumeirah, το πολυτελέστερο ξενοδοχείο σε όλον τον κόσμο, και προσφέρει στους φοιτητές του την ευκαιρία της γνώσης των παραδειγμάτων προς μίμηση του κλάδου της φιλοξενίας στο Ντουμπάι. Η σχολή αυτή αποτελεί στην πραγματικότητα μέλος του ομίλου Jumeirah, κάτι που προσφέρει στους φοιτητές να έχουν πρόσβαση στο αντίστοιχο ξενοδοχείο, τόσο για πρακτική άσκηση όσο και για επαγγελματική αποκατάσταση. Τέλος, το EAHM προσφέρει και μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο, διευκολύνοντας όλους, όσοι δεν μπορούν να αφοσιωθούν σε αυτό εξ ολοκλήρου, λόγω αδυναμίας διακοπής της εργασίας τους.