Το ξενοδοχείο “SWEETS” χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο design, καθώς αποτελείται από 28 δωμάτια-σουίτες, που πριν γίνουν σουίτες ήταν 28 ανεξάρτητα σπίτια, τα οποία μάλιστα συνδέονται με γέφυρες με την πολή του Άμστερνταμ! Η κάθε σουίτα είναι χωρητικότητας 2 ατόμων και αποτελείται από τελείως διαφορετικό σχεδιασμό και διακόσμηση.

Το ξενοδοχείο SWEETS είναι έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Space & Matter. Η Suzanne Oxenaar και ο Otto Nan, οι εμπνευστές της ιδέας, που δούλεψαν πάνω σε μια ιδέα ξενοδοχείου μόνο 28 δωματίων για 7 ολόκληρα χρόνια, δηλώνουν χαρακτηριστικά:

Θα είναι πολύ μικρό ξενοδοχείο, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά η ιδέα ενός ξενοδοχείου συνδεδεμένου με τόσες διαφορετικές γειτονιές του Άμστερνταμ, που διαθέτει κρεβάτια με μαγευτική θέα στο κανάλι, αξίζει όλη αυτή την προσπάθεια!

Τα μικροσκοπικά μνημειώδη κτίρια του ξενοδοχείου SWEETS φέρνουν στην επιφάνεια τη βιομηχανική
κληρονομιά της περιοχής και αντιπροσωπεύουν διάφορα στυλ αρχιτεκτονικής: από τη Σχολή του Άμστερνταμ έως το Μοντερνισμό. Κάθε γέφυρα λέει τη δική της ιστορία. Το παλαιότερο σπίτι από τα 28, χτίστηκε το 1673 και το πιο πρόσφατο χρονολογείται από το 2009. Τα 28 σπίτια είναι διάσπαρτα σε ολόκληρο το Άμστερνταμ και κάθε σπίτι έχει ένα εσωτερικό, που ταιριάζει με την αρχιτεκτονική περίοδο του εξωτερικού του.

Χρησιμοποιώντας τον περιορισμένο αριθμό τετραγωνικών μέτρων με έναν έξυπνο τρόπο, το ξενοδοχείο SWEETS ταυτίζεται παιχνιδιάρικα με το Tiny House Movement: Λίγα τετραγωνικά μέτρα σε έναν αποτελεσματικά ταξινομημένο και λειτουργικό χώρο.

   

Έτσι, βλέπουμε κεφαλάρια κρεβατιών να συνεχίζουν και να μεταμόρφωνονται σε πλάτη για ξύλινα παγκάκια, βιβλιοθήκες να αποτελούν κρυφή πόρτα για την τουαλέτα και νιπτήρες τοποθετημένους πάνω στο κομοδίνο. Οι πιο πρωτότυπες ιδέες διακόσμησης και επίπλωσης τίθενται σε εφαρμογή, ώστε το μικρό να είναι τόσο λειτουργικό, όσο και ένα σπίτι, πολλών παραπάνω τετραγωνικών!

Η γέφυρα Amstelschutsluis καταλήγει στο συγκρότημα “Amstelsluizen”, που είναι το παλαιότερο από τα 28 σπίτια, το οποίο χρονολογείται από το 1673 και αποτελεί εθνικό μνημείο. Η μετατροπή του σε ξενοδοχείο έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να διατηρηθεί η πρώιμη εικόνα του εξωτερικού και εσωτερικού του, με σεβασμό στην ιστορία του. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του εσωτερικού σχεδιασμού του “Amstelsluizen”, το ξενοδοχείο SWEETS και οι αρχιτέκτονές του, Space & Matter, εμπνεύστηκαν από το ιστορικό στυλ του κτιρίου.

Τα εσωτερικά παραθυρόφυλλα και το ντουλάπι δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τον 17ο αιώνα, οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με λινό και τοποθετήθηκε νέα επένδυση. Για σχεδόν έναν χρόνο, ειδικευμένοι τεχνίτες κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ολοκληρώσουν το έργο μέχρι τις ελάχιστες λεπτομέρειες. Η ειδυλλιακή θέση του Amstelschutsluis συμπληρώνεται με ένα εσωτερικό που στοχεύει στη μέγιστη άνεση και ευκολία. Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι εγκατεστημένη κάτω από τα τυπικά ολλανδικά πλακάκια και το μπάνιο είναι εξοπλισμένο με ντους βροχής.

Συνδυάζοντας το ιστορικό περιβάλλον, στην καρδιά του Άμστερνταμ, το άνετο εσωτερικό και το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, η διανυκτέρευση στη γέφυρα Amstelschutsluis είναι μια απαράμιλλη εμπειρία.

Το ξενοδοχείο SWEETS είναι μια πρωτότυπη εμπειρία φιλοξενίας για όλους όσους θέλουν να ζήσουν σε ένα ξενοδοχείο, που το λόμπι του είναι το ίδιο το Άμστερνταμ! Τα 28 εμβληματικά σπίτια, που συνδέονται μέσω καναλιών, υπογραμμίζουν τη σημασία του νερού για την παλιά εμπορική πόλη, προσφέροντας μια νέα εμπειρία, τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους ντόπιους. 28 γέφυρες που καταλήγουν σε 28 δωμάτια εμπνευσμένα από το υδάτινο στοιχείο, συνθέτουν αυτό το μοναδικό ξενοδοχείο στο Άμστερνταμ, που πρεσβεύει με τον πλέον μοναδικό τρόπο τη φιλοσοφία ενός Boutique Hotel, αναδεικνύοντας τη σημασία, που έχει το interior design στην 100% αξιοποίηση και του τελευταίου τετραγωνικού μέτρου ενός χώρου.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Magazine  No.29./ Τεύχος Spring – Summer 2021 / Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-news/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2021