Το 2022 ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του το Svart, ένα εντυπωσιακό και εξαιρετικά καινοτόμο ξενοδοχείο στη Νορβηγία.

Το Svart (σημαίνει «Μαύρο» στα νορβηγικά), είναι το πρώτο κτίριο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης στο βόρειο ημισφαίριο. Το ξενοδοχείο θα εξοικονομεί το 85% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και θα συλλέγει αρκετή ηλιακή ενέργεια, για να καλύπτει τόσο τις λειτουργίες του ξενοδοχείου, όσο και την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή του κτηρίου. Το σχέδιο είναι το Svart να γίνει αυτόνομο εντός πέντε ετών από την έναρξη της λειτουργία του τo 2022, δηλαδή μέχρι το 2027.

Το ξενοδοχείο, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την πρωτοποριακή νορβηγική εταιρεία Snøhetta (που σχεδίασαν και το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Νορβηγίας), θα διαθέτει 99 δωμάτια, ενώ θα έχει και τη δική του παραγωγή προϊόντων (λαχανικών και φρούτων) για τα τέσσερα εστιατόρια του ξενοδοχείου, καθώς και ένα σπα συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ. Ο σχεδιασμός του Svart θα έχει χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον, διότι η κατασκευή του βασίζεται σε τοπικά υλικά (όπως το νορβηγικό ξύλο) με την αρχιτεκτονική του να είναι εμπνευσμένη από τις τοπικές παραδόσεις παράκτιων κτιρίων. Τα πάντα στο Svart είναι προσεκτικά σχεδιασμένα, ώστε να έχουν το μικρότερο δυνατό ενεργειακό «αποτύπωμα» στον περιβάλλοντα χώρο, όπως λόγου χάρη το ικρίωμα που το στηρίζει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που δεν είναι τσιμεντένιο ή πέτρινο, αλλά ξύλινο προκειμένου να μην ενοχλεί την υποβρύχια πανίδα της περιοχής.