O χάρτης με τα ξενοδοχεία: Αύξηση κατά 19% των δωματίων στην Αθήνα την οκταετία 2015-2022
Οι χρήσεις ξενοδοχείων σχεδόν μονοπωλούν σχεδόν κάθε νέα επανάχρηση του παλιού κτιριακού αποθέματος της πόλης.
Διψήφια αύξηση, της τάξεως του 19%, σημείωσε ο αριθμός των ξενοδοχειακών δωματίων μόνο στο κέντρο της Αθήνας την περίοδο της οκταετίας 2015- 2022, αποτυπώνοντας σε αριθμούς αυτό που διαπιστώνουν άπαντες στην πρωτεύουσα, όπου οι χρήσεις καταλυμάτων σχεδόν μονοπωλούν κάθε νέα επανάχρηση του παλιού κτιριακού αποθέματος της πόλης.
Ο κεντρικός τομέας Αθηνών είναι αυτός που σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και στα -πολύ δημοφιλή- νότια προάστια ο αριθμός των δωματίων έχει παρουσιάσει μείωση, έστω και οριακή κατά 1%, την περίοδο 2015- 2022, ενώ μόνο στα βόρεια και την Ανατολική Αττική καταγράφονται αύξηση στα νούμερα των δωματίων κατά 8% και 2% αντίστοιχα. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής συμπεριλμβανομένων και των νησιών του Αργοσαρωνικού αλλά και τους Πειραιά καταγράφεται πτώση.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που έκανε η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων GBR Consulting για λογαριασμό της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) καταλήγοντας τελικά στο ότι το 72% όλων των ξενοδοχείων στην Αττική (μη συμπεριλαμβανομένων στην περίπτωση αυτή των νησιών του Αργοσαρωνικού) βρίσκονται στον Κεντρικό τομέα Αθηνών. Συνολικά στην Αττική, στο τέλος του 2022, με βάση τα στοιχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο αριθμός των ξενοδοχείων άγγιξε τα 700, για την ακρίβεια ανήλθε σε 698- με μία δυναμικότητα σχεδόν 34.600 δωματίων και 66.800 κλινών.