Με τη διαφορετική θεματολογία κάθε χώρου στο επίκεντρο του σχεδιασμού, δεν θα υπήρχε καλύτερο παράδειγμα boutique hotel, από το ξενοδοχείο Notre Dame στο κέντρο του Παρισιού. Η είσοδος του ξενοδοχείου είναι σχεδόν καθηλωτική με το μαύρο φόντο και τα μπλέ έπιπλα της υποδοχής, να κερδίζουν την προσοχή, χωρίς καμία υπερβολή.

Τα όμορφα – γεμάτα διαφορετικές ιδέες – δωμάτια, αντιπροσωπεύουν, ξεχωριστά, ιδιαίτερες εποχές της τέχνης. Θέματα, όπως η τέχνη της αναγέννησης, η βυζαντινή τέχνη, τα baroque στοιχεία, τα μοτίβα και πολλά ακόμη είδη, είναι αυτά που διαφοροποιούν το κάθε δωμάτιο.

Το ξενοδοχείο αυτό έχει επιτύχει την διαφοροποίησή του, τοποθετώντας πολύ γνωστούς και εξαιρετικούς πίνακες – της αναγέννησης και άλλων εποχών – στα κεφαλάρια των κρεβατιών, ή τοποθετώντας διαφορετικά γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα στους τοίχους, που σε συνδυασμό με αντίστοιχα διακοσμητικά αντικείμενα, παραπέμπουν στην pop κουλτούρα.

Ο μοναδικός Christian Lacroix αναδιαμόρφωσε πολλά από τα σχέδιά του και δημιούργησε ένα άλλο είδος σύγχρονης τοιχογραφίας, με τους εξαιρετικούς πίνακες να λειτουργούν σαν “καμβάδες αναμνήσεων” για τους επισκέπτες.

Αντίστοιχη πρακτική, που κάνει μοναδικό το ξενοδοχείο αυτό, είναι η μείξη διαφόρων γκραβούρων, εμπριμέ υφασμάτων και χρωμάτων, ιδεών, σχεδίων διαφορετικών εποχών και κουλτούρων μέσα στον ίδιο χώρο. Αυτά τα εκκεντρικά στυλ, που αντιπροσωπεύουν τα δωμάτια, έρχονται – φυσικά – σε απόλυτη ισορροπία με τις εγκαταστάσεις και τον ήπιο χαρακτήρα των χρωμάτων τους.

Ο επισκέπτης, ωστόσο, αφού περάσει τον χώρο της υποδοχής, μπαίνει σε έναν άλλον κόσμο, σε μια άλλη ατμόσφαιρα. Αντί για τα κλασικά έπιπλα, χρησιμοποιούνται εναλλακτικά έπιπλα, με ιδιαίτερα υλικά κατασκευής.

Ο τολμηρός εκείνος επισκέπτης, που θα επιλέξει να ανέβει στον όροφο του δωματίου του με τις σκάλες, θα αποζημιωθεί στο έπακρο με την γραφικότητα και την πολυχρωμία των σκαλοπατιών. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνεχίζουν στους διαδρόμους, με τους τεράστιους αριθμούς δωματίων έξω από τις πόρτες τους (με την τεχνική stencil), ώστε να μην χαθεί ο επισκέπτης.

 

 

 

Η παρουσίαση του Hotel Notre Dame αποτελεί μέρος του άρθρου: Οι 3 συνιστώσες ενός Boutique Hotel

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide:
Διαβάστε το Hotel Design No 21, Περιοδικό για την Κατασκευή, τη Διακόσμηση και τον Εξοπλισμό Ξενοδοχείων!