Στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, το Grecotel Club Marine Palace & Suites σε συνεργασία με εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ (Ελληνικός Οργανισμός Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας) πραγματοποίησε δημόσια εκσκαφή φωλιάς θαλάσσιας χελώνας caretta caretta που εντοπίστηκε στην βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία του ξενοδοχείου τον Ιούλιο. Το ξενοδοχείο υιοθέτησε την φωλιά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της προστασίας και παρακολούθησής της, όπως επίσης και της ενημέρωσης των επισκεπτών για την ύπαρξη της.

Η περιβαλλοντική εκδήλωση της δημόσιας εκσκαφής της φωλιάς πραγματοποιήθηκε 11 ημέρες μετά από την εμφάνιση των πρώτων δύο μικρών νεοσσών, όταν τα αυγά είχαν πλέον όλα εκκολαφθεί. Ειδικότερα, από τα 92 αυγά που εμπεριείχε η φωλιά, 87 είχαν εκκολαφθεί και τα χελωνάκια είχαν καταλείξει στη θάλασσα, ποσοστό επιτυχίας 95%, που θεωρείται από τα υψηλότερα ποσοστά για τις παραλίες της Κρήτης.

Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου καθώς και τα μέλη της τοπικής κοινωνίας που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την εκσκαφή της φωλιάς, να ενημερωθούν σχετικά με την ζωή της θαλάσσιας χελώνας caretta Caretta και να κατανοήσουν την ιδιαίτερη οικολογική αξία της. Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Η Κρήτη φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό caretta caretta και είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας, κατέχοντας την πρώτη θέση σε φωλιές στη Μεσόγειο.

Σημειώνεται, ότι από το 1975, έτος ίδρυσης του Ομίλου Ν.Δασκαλαντωνάκη, πάνω από 2.000 βραβεία και διακρίσεις έχουν δοθεί στην Grecotel, τα ξενοδοχεία, τον ιδρυτή και τη διοίκηση του Ομίλου για τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, την ικανοποίηση των επισκεπτών, τη συνεισφορά στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει και που αποβλέπουν στη διατήρηση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευπαθών ομάδων πληθυσμού και στη γενικότερη αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου ως αναγκαίου όρου για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.