Κρυμμένο στο υπόγειο της περιοχής Madrilenian “Barrio de Las Letras” (σήμερα νευραλγικό σημείο της πόλης), κάτω από ένα ανακαινισμένο παλάτι του δέκατου όγδοου αιώνα, όπου βρίσκεται το Hotel Axel Madrid, βρίσκουμε δύο θολωμένους χώρους χτισμένους με τούβλο. Πρόκειται για μια προκλητική και μυστική τοποθεσία, όπου βρίσκεται το Club Bala Perdida (Lost Bullet).

Το γραφείο σχεδιασμού EL EQUIPO CREATIVO είχε δύο κύριες κατευθυντήριες γραμμές design. Από τη μία πλευρά, η ιδιαιτερότητα του υφιστάμενου χώρου, με δύο υπόγειες σκοτεινές θόλους χτισμένες με τούβλο, που έμοιαζαν με σπηλιές ή κελάρια. Από την άλλη πλευρά, ο προτεινόμενος χώρος, ένα νυχτερινό κέντρο που πρέπει να έχει την ευελιξία, να προσφέρεται ως cafe- snack και κοκτέιλ μπαρ, όπου μια γρήγορη μετάλλαξη θα συνέβαινε κάποια στιγμή της νύχτας και ο χώρος θα μεταμορφωνόταν γρήγορα από μια ζεστή ατμόσφαιρα σε μια ευρύχωρη πίστα χορού.

Αυτή η ανάγκη μετασχηματισμού και αυτού του είδους της “παράνομης” ατμόσφαιρας έκανε τους interior designers να σκεφτούν έναν χώρο με στενή σχέση με το μυστήριο όπου δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μαγικές και οπτικές ψευδαισθήσεις.

Η βασική πτυχή του έργου ήταν η χρήση δύο πρωταγωνιστικών στοιχείων. Από τη μία πλευρά, οι καθρέφτες, που τοποθετήθηκαν και στα δύο άκρα κάθε θόλου, δημιουργώντας μια οπτική ψευδαίσθηση ατελείωτου χώρου. Από την άλλη, η ανακλώμενη εικόνα γίνεται άπειρη. Αυτές οι επιπτώσεις καθιστούν τις θόλους να μετατρέπονται σε ατελείωτες σήραγγες.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο μεταβαλλόμενος φωτισμός. Ως εκ τούτου, είναι το φως και το χρώμα πρωταγωνιστές στο έργο. Στον άξονα των δύο θόλων προτάθηκαν δύο διαμήκεις δυναμικοί λαμπτήρες που λειτουργούν μεταξύ των αναρτημένων ακουστικών πλαισίων που αλλάζουν ταχύτητα και το χρώμα ανάλογα με τις διάφορες μελωδίες του χώρου. Επίσης, η μπάρα λειτουργεί και ως φωτιστικό, παρέχοντας μια ζεστή απόχρωση φωτός που χρησιμεύει ως βάση για τα υπόλοιπα παιχνιδιάρικα φώτα στις επιφάνειες των θόλων.

ΠΗΓΗ: