Το γερμανικό στούντιο αρχιτεκτονικής Von M ολοκλήρωσε ένα ξενοδοχείο με carbon-neutral, το οποίο είναι χτισμένο από ξύλινα δομοστοιχεία με λευκά βότσαλα.

Το στούντιο της Στουτγκάρδης έχτισε το ξενοδοχείο στο κέντρο του Ludwigsburg της Γερμανίας, κοντά στο μπαρόκ κάστρο και ένα εμπορικό κέντρο της δεκαετίας του 1970 ως μέρος ενός σχεδίου αναζωογόνησης της περιοχής.

Σύμφωνα με το στούντιο, το τμήμα πολεοδομίας της πόλης ζήτησε από το ξενοδοχείο “να γίνει ένα έργο βιτρίνας ως το πρώτο ουδέτερο από CO2 κτίριο στο Ludwigsburg”

   

Αν και η βάση και η σκάλα του κτηρίου είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα, η Von M επέλεξε να συνεργαστεί κυρίως με ξυλουργικές μονάδες για την κατασκευή του ξενοδοχείου προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο κτίριο. Τα φέροντα στοιχεία του είναι επίσης κατασκευασμένα από ξύλο.

Οι τοίχοι, τα δάπεδα και οι οροφές των δωματίων του ξενοδοχείου συναρμολογήθηκαν σε δομοστοιχεία που μοιάζουν με εμπορευματοκιβώτια στο εργοστάσιο από πλαστικοποιημένη ξυλεία, η οποία είχε κοπεί με υπολογιστή.

Οι μονάδες, που κατασκευάστηκαν από τοπικό ξύλο και παρήχθησαν στην Αυστρία, εφοδιάστηκαν με τις απαραίτητες προσθήκες, όπως παράθυρα, καλύμματα δαπέδων και πλακάκια σε μια γραμμή συναρμολόγησης αίθουσας παραγωγής. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Ludwigsburg και εγκαταστάθηκαν για πέντε ημέρες.

Το Von M πιστεύει ότι η χρήση σκυροδέματος, η οποία είναι μια έντονη παρουσία άνθρακα για το κτίριο, αντισταθμίστηκε από το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε, δημιουργώντας έτσι ένα κτίριο ουδέτερο από άνθρακα.

«Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες όσον αφορά την εφοδιαστική εργοταξίων στο κέντρο της πόλης», δήλωσε το design studio. “Οι αρνητικές επιπτώσεις από την κυκλοφοριακήκουλτούρα, τις εγκαταστάσεις εργοταξίων και τον θόρυβο μειώνονται.”

“Συνολικά, χρησιμοποιήθηκαν 440 κυβικά μέτρα ξύλου, εξάγοντας έτσι μόνιμα συνολικά 880 τόνους CO2”.

Το Hotel Bauhofstrasse έχει το ίδιο ύψος με το πλησιέστερο γειτονικό του κτίριο, αλλά διαθέτει μια ξεχωριστή λευκή πρόσοψη από τσιμεντοκονίαμα από ίνες.

Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια αντίθεση με το υπάρχον περιβάλλον, αλλά και να σχεδιαστεί ένα κτίριο που θα εξυπηρετούσε την τοποθεσία.

«Το βότσαλο με λευκές πλάκες από τσιμέντο από ίνες δεν δίνει την παραμικρή ένδειξη ότι πρόκειται για ξύλινο κτίριο. Αυτή η επένδυση, μαζί με τις επίπεδες μορφές παραθύρων μεταφέρουν έξυπνα τις τοπικές παραδόσεις κτιρίων στην εποχή μας», δήλωσε το στούντιο.

Μέσα στο κτίριο, οι επιφάνειες από σκυρόδεμα έχουν αφεθεί εκτεθειμένες και οι ξύλινες σανίδες σταυρωτής επένδυσης άβαφες. Τα 55 δωμάτια του ξενοδοχείου είναι διακοσμημένα σε ουδέτερα χρώματα, με μπεζ και λευκές κουρτίνες και γκρι χαλί.

   

Τα χαμηλά στηθαία παραθύρων έχουν καλυφθεί με υφάσματα για να λειτουργούν ως καθίσματα και απόψεις για να παρακολουθεί ο επισκέπτης την πόλη.

Φωτογραφίες της Brigida González.

Πηγή: www.dezeen.com