Το βραβείο βιωσιμότητας για εστιατόρια στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και την Ιρλανδία, αναμένεται να αφορά και άλλες χώρες μελλοντικά.

Τι είναι το Michelin Green Star;

Το Michelin Green Star είναι ένα ετήσιο βραβείο που αναδεικνύει τα εστιατόρια στην πρώτη γραμμή του κλάδου όταν πρόκειται για τις βιώσιμες πρακτικές τους. Λογοδοτούν τόσο για τα ηθικά όσο και για τα περιβαλλοντικά τους πρότυπα και συνεργάζονται με βιώσιμους παραγωγούς και προμηθευτές για να αποφύγουν τα απόβλητα και να μειώσουν ή ακόμη και να αφαιρέσουν πλαστικά και άλλα μη ανακυκλώσιμα υλικά από την αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν γευστικές εμπειρίες που συνδυάζουν τη μαγειρική αριστεία με τις εξαιρετικές φιλικές προς το περιβάλλον δεσμεύσεις και αποτελούν πηγή έμπνευσης τόσο για τους λάτρεις του φαγητού όσο και για τη βιομηχανία της φιλοξενίας στο σύνολό της.

Τι είδους πράγματα κάνουν τα εστιατόρια που κερδίζει Green Star;

Κάθε εστιατόριο Green Star είναι διαφορετικό και λειτουργεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο – αλλά όλα κάνουν τη διαφορά στον κόσμο γύρω τους και λειτουργούν ως πρότυπα για όλους μας.

Πολλοί συνεργάζονται απευθείας με καλλιεργητές, αγρότες και ψαράδες κλπ, καλλιεργούν φυτά και χρησιμοποιούν αναγεννητικές μεθόδους.

Επίσης, συχνά υπερβαίνουν τις περιβαλλοντικές εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την ηθική και την ευημερία, καθώς και τη συμβολή σε τοπικά, εθνικά ή παγκόσμια φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ποιοι είναι επιλέξιμοι για ένα Michelin Green Star;

Οποιοδήποτε εστιατόριο στον οδηγό Michelin είναι επιλέξιμο, είτε διαθέτει βραβείο Michelin Plate, είτε Bib Gourmand είτε αστέρι Michelin.

Τι ψάχνουν οι επιθεωρητές Michelin όταν απονέμουν ένα Michelin Green Star;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα για την απονομή ενός Michelin Green Star, καθώς κάθε εστιατόριο και η γύρω περιοχή έχει μια μοναδική σειρά προϋποθέσεων. Οι επιθεωρητές αναζητούν απλώς αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή του παιχνιδιού τους όταν πρόκειται για βιώσιμες πρακτικές.

Εξετάζουν πράγματα όπως: η προέλευση των συστατικών, η χρήση εποχιακών προϊόντων, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εστιατορίου, συστήματα απορριμμάτων τροφίμων, γενική διάθεση και ανακύκλωση αποβλήτων, διαχείριση πόρων και την επικοινωνία μεταξύ της ομάδας και των καλεσμένων σχετικά με τη βιώσιμη προσέγγιση του εστιατορίου.

Πότε κυκλοφόρησε το Michelin Green Star;

Για πρώτη φορά αποδόθηκε το 2020, το Michelin Green Star και εισήχθη σε πολλές από τις εκδόσεις του οδηγού Michelin το 2021 σε όλο τον κόσμο. Η Βρετανία και η Ιρλανδία είδαν το βραβείο να κερδίζεται για πρώτη φορά στην εκδήλωση έναρξης Michelin Star Revelation τον Ιανουάριο του 2021.

Πόσα εστιατόρια βραβεύτηκαν με ένα Michelin Green Star το πρώτο έτος;

23 συνολικά: 18 στην Αγγλία, 1 στη Σκωτία, 1 στην Ουαλία και 3 στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Πηγή: guide.michelin.com