Το Zen Minimal Luxury Housing είναι ένα βραβευμένο κατάλυμα που βρίσκεται στην παράκτια περιοχή του Τύρου, στη μυθική αρκαδική ακτή της Ελλάδας. Αναζητώντας να αναγνωριστεί για τις προσπάθειές της στον βιώσιμο σχεδιασμό και τη λειτουργία, η Zen συνεργάστηκε με το EarthCheck το 2019 και πρόσφατα κέρδισε την αναγνώριση EarthCheck Evaluate.

Ως πρόγραμμα επιπέδου εισόδου, το EarthCheck Evaluate αξιολογεί τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός φορέα. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), για την αναφορά των επιδόσεων διαχείρισης που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος, του κινδύνου και της διαχείρισης της ποιότητας.

Το Zen αναπτύχθηκε από την επιχειρηματία Ξένια Μαστοράκη, ιδρυτή της LandmArch, μια δημιουργική πρακτική για την αρχιτεκτονική τοπίου, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική με έδρα την Αθήνα και τη Στοκχόλμη. «Ο στόχος μας ήταν ξεκάθαρος από την αρχή. Θέλαμε να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο και κοινωνικά συνεκτικό έργο. Πάντα πίστευα στη σημασία της κοινωνικής βιωσιμότητας ως μέσου κοινωνικής αλληλεπίδρασης, προστασίας του περιβάλλοντος και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας, της προσβασιμότητας, της βατότητας και μιας οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς”, είπε η Μαστοράκη

«Η Ελλάδα είναι ευρέως σεβαστή ως ένας καινοτόμος, καθαρός, καταπράσινος προορισμός, ο οποίος ταιριάζει απόλυτα με τη θετική και προληπτική προσέγγιση του EarthCheck για τη βιωσιμότητα. Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό να επιτύχουμε αναγνώριση EarthCheck Evaluate σε μια εποχή που η βιωσιμότητα είναι μια τόσο επίκαιρη συζήτηση. Είμαστε υπερήφανοι που πρωτοστατούμε στον Τύρο όσον αφορά την αειφορία και συμβάλλουμε ενεργά στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και βιωσιμότητα όχι μόνο στους φιλοξενούμενους μας, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα », συνέχισε η Μαστοράκη.

Όταν οι οργανισμοί διαχειρίζονται και βελτιώνουν τομείς όπως οι περιβαλλοντικές εκπομπές, η ενεργειακή απόδοση και η διαχείριση αποβλήτων. Είναι σε θέση να εξοικονομήσουν κόστος, να υποστηρίξουν τις τοπικές οικονομίες, να διατηρήσουν τους φυσικούς πόρους και την πολιτιστική κληρονομιά και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες.

«Είναι σημαντικό ο τουρισμός και τα ταξίδια να λειτουργούν βάσει πιο βιώσιμων αρχών. Το να ασχολείσαι με έναν αειφόρο τουρισμό έχει ξεπεράσει το «πράσινο». Είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος Stewart Moore και ιδρυτής του EarthCheck. «Σήμερα έχουμε τεράστιες ευκαιρίες για μετάβαση προς τη νέα οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τον αναγεννητικό τουρισμό. Δουλεύοντας με το EarthCheck, η Zen επιβεβαίωσε τη φιλοδοξία του να γίνει πραγματικός πρωτοπόρος στον υπεύθυνο τουρισμό και μια πραγματική πηγή έμπνευσης για την ελληνική τουριστική κοινότητα”.