του Λάμπρου Καραγεώργου, naftemporiki.gr​

Η Tui και η Mitsis Hotels κυριαρχούν στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά από την πλευρά των ξένων και ελληνικών αλυσίδων αντίστοιχα, με βάση υπολογισμού τον αριθμό των δωματίων, ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έκθεσης Hotel Brands Report 2017 της Gbr Consulting δείχνουν ότι οι διεθνείς tour operators έχουν διευρύνει τη θέση τους στην ελληνική αγορά ξενοδοχείων. Στα πέντε κορυφαία διεθνή brands, σημειώνει η GBR Consulting, η Tui και η Thomas Cook καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση με βάση τον αριθμό των δωματίων.

Σύμφωνα με σχετικές αναφορές της GBR Consulting, οι πέντε πρώτες ξένες αλυσίδες με παρουσία στη χώρα μας είναι η Tui και ακολουθούν η Thomas Cook, η Louis Hotels, η Marriott International και το Intercontinental Group.

Η Tui δραστηριοποιείται στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά με τα σήματα Atlantica, Tui Family Life, Sensimar, Club Magic Life, Club Marmara και Robinson και ελέγχει περίπου 11.000 δωμάτια. Τον προηγούμενο Αύγουστο η Tui ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε τη Stella Polaris SA, μία θυγατρική της Karatzis Group για να δημιουργήσει το τρίτο Robinson Club στην Ελλάδα.

Η Thomas Cook δραστηριοποιείται στη χώρα μας με τα σήματα Sentido, Smartline, Sunprime, Sunwing και Casa Cook. Μετά το Casa Cook Kos και το Casa Cook Rhodes, σχεδιάζει τη λειτουργία τρίτου Casa Cook στην Κρήτη.

Η με έδρα την Κύπρο Louis Hotels λειτουργεί εννέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα στην κατηγορία τεσσάρων αστεριών.

Η Marriott International, που ακολουθεί και εξαγόρασε πέρυσι τη Starwood, έχει 11 ξενοδοχεία στην Ελλάδα με τα σήματα Sheraton, The Luxury Collection, Westin και Autograph Collection Hotels, ενώ το Intercontinental Group έχει τέσσερα ξενοδοχεία με τα σήματα Crowne Plaza, Holiday Inn και Intercontinental.

Από ελληνικής πλευράς η Mitsis Hotels με 18 ξενοδοχεία και περίπου 5.900 δωμάτια προηγείται στη σχετική κατάταξη των μεγαλύτερων ελληνικών αλυσίδων και ακολουθούν οι Grecotel με 25 ξενοδοχεία και 5.100 δωμάτια, η Aldemar με επτά resort hotels και 2.582 δωμάτια, η Helios Hotels με τέσσερα ξενοδοχεία στην Κρήτη, το Nafplia Palace και Amphitryon hotel στο Ναύπλιο και το Grand Resort Lagonissi στην Αττική και τέλος η Sbokos Hotel Group, η οποία λειτουργεί έξι μονάδες στην Κρήτη και τη Ρόδο.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: naftemporiki.gr