Για εκείνους που δεν την έχουν επισκεφθεί μπορούμε με μεγάλη ευκολία να πούμε ότι παραμένει ένας άγνωστος θησαυρός. Μνημεία, ιστορία, πολιτισμός, θάλασσες, βουνά, φαράγγια, βραδινή ζωή, χωριά… είναι κάποια από αυτά που θα σας συναρπάσουν!

Σίγουρα, θα έχετε ακούσει ή θα έχετε βιώσει την κρητική φιλοξενία. Ένα χαρακτηριστικό του τόπου που σε κάνει να νιώθεις αμέσως ευπρόσδεκτος. Είναι πολύ συνηθισμένο οι ντόπιοι να προσφέρουν με μεγάλη χαρά τα  αγαθά τους και με πολύ περηφάνια μάλιστα να δείχνουν την σοδιά τους. Είτε επιθυμείτε μεγάλες και πλατιές αμμουδιές, είτε μικρούς κολπίσκους, είτε δύσβατα μέρη και περιπετειώδεις διαδρομές, μπορείτε να τα έχετε όλα. Τα λιμάνια, τα σοκάκια και τα γραφικά χωριά σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. Θα παρατηρήσετε ότι ανάμεσα σε αυτά τα μαγικά τοπία υπάρχουν τα σπίτια των ντόπιων και θα αναρωτηθείτε σίγουρα πως είναι άραγε να ξυπνάς καθημερινά σε ένα τέτοιο μέρος!

Εκεί θα βρείτε και το καλύτερο παραδοσιακό φαγητό. Οι κρητικοί δεν σου προσφέρουν απλά φαγητό, σε βάζουν στην κουζίνα τους. Εκεί θα βρεις την αμέριστη φιλοξενία τους. Χοχλιοί μπουμπουριστοί, σφακιανή πίτα, καλιτσούνια, στάκα, ξεροτήγανα και πόσα άλλα ακόμη είναι κάποια από τα φαγητά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις όταν πας. Όταν τελειώσετε το φαγητό σας και έρθει η ώρα να πληρώσετε για να φύγετε, αν είστε βιαστικοί, ξεχάστε το.

Οι κρητικοί θα σας κεράσουν σίγουρα μία ρακή (τσικουδιά) και εσείς θα πρέπει σίγουρα να την πιείτε. Δεν σας αφήνουν την επιλογή, καθώς θέλουν με μεγάλη χαρά να μοιραστούν μαζί σας την σπιτική τους τσικουδιά που με πολύ μεράκι και χαρά έφτιαξαν. Οι κρητικοί λατρεύουν την τσικουδιά αλλά πιο πολύ λατρεύουν να την μοιράζονται! Οι νεότεροι λατρεύουν τις παραδόσεις και θέλουν να τις διατηρούν σε κάθε ευκαιρία είτε σε θέματα φαγητών και ποτών, είτε μουσικής. Η πλειοψηφία των κρητικών ξέρει σίγουρα ένα μουσικό όργανο, κυρίως λύρα ή λαούτο και είναι και “ποιητές” αφού μιλούν συνεχώς με μαντινάδες. Φυσικά, όλα αυτά θα τα δείτε αν τύχει και παραβρεθείτε σε μια μεγάλη τους γιορτή.

Η κουλτούρα των κρητικών είναι τόσο έντονη που δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο στο νησί. Έχει ταξιδέψει με τις γεύσεις της σε όλη την Ελλάδα όπως και σε πολλά μέρη του εξωτερικού, αφού ανοίγουν συνέχεια εστιατόρια με κρητικά πορϊόντα. Ακόμα και στις ταβέρνες στις παραλίες, αν όχι σε όλες, αλλά σχεδόν σε όλες, έχουν στον κατάλογό τους ντάκο. Όλη η Ελλάδα προσπαθεί και θέλει να έρθει πιο κοντά στο νησί (όσο μακριά κι αν βρίσκεται κάποιος) πηγαίνοντας σε κρητικούς καφενέδες, δοκιμάζοντας κρητικά προϊόντα και ακούγοντας κρητική μουσική.

 

Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαίρι 2020” του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2020/