Περίπου ένας τόνος τροφικών υπολειμμάτων από τέσσερα ξενοδοχεία του Ηρακλείου μετατρέπεται καθημερινά σε ζωοτροφές από την πιλοτική μονάδα του προγράμματος «LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα» με τη συνεργασία του ΕΣΔΑΚ και τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η μονάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούλιο και πλέον μπορούν να ενταχθούν και άλλα ξενοδοχεία.

Η λειτουργία της μονάδας είναι καθημερινή, και η επεξεργασία των τροφικών υπολειμμάτων γίνεται με την τήρηση πολύ αυστηρών προδιαγραφών και συνθηκών ασφαλείας σε όλα της τα στάδια.

Το πρόγραμμα «LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα» υλοποιείται με τη συνεργασία του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Σε αυτό το στάδιο, στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα ξενοδοχεία Creta Maris, Galaxy, Atlantis και Olive Green, ενώ και κάθε άλλη μονάδα που επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό, μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης Ε.Σ.Δ.Α.Κ. καθημερινά, κατά τις εργάσιμες ώρες, στο τηλέφωνο 2810361610 και να ενημερώνεται αναλυτικά για τις προδιαγραφές συμμετοχής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρη Μαμουλάκη «τα πρώτα δείγματα της όλης διαδικασίας είναι πολύ καλά και πιστεύουμε ότι θα το αγκαλιάσει ο επιχειρηματικός κόσμος, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ορθολογική διαχείριση των βιοαποβλήτων στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα πραγματικά πρωτοποριακό και καινοτόμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας, αφού τα τροφικά υπολείμματα των ξενοδοχείων, αντί να καταλήξουν στον ΧΥΤΑ, μετατρέπονται μέσα από μια ιδιαίτερη διαδικασία, σε ζωοτροφή». 

Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28 η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.

Η ιστοσελίδα του προγράμματος: www.life-f4f.gr