Στο παραπάνω γράφημα αποτυπώνεται η διαχρονική εξέλιξη (μετά τον Ιανουάριο 2015) του Δείκτη GRI στην Ελλάδα και στους ανταγωνιστικούς προορισμούς από την οποία παρατηρούμε μια σταθερή διαφορά υπέρ των ξενοδοχείων της Ελλάδας. Επίσης, παρατηρείται μια ελαφρά ανοδική τάση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στους ανταγωνιστικούς προορισμούς καθώς και μια κυκλική πτώση των δεικτών τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής. Τον Ιανουάριο του 2017 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,7%, σημαντικά υψηλότερος από τον δείκτη των ανταγωνιστών (82,8%). Επίσης, είναι σημαντικό ότι και οι επιμέρους δείκτες, όπως η σχέση ποιότητας τιμής, εξυπηρέτηση, δωμάτιο, φαγητό ποτό και καθαριότητα, τους τελευταίους μήνες κινούνται σε υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Η μόνη κατηγορία που υστερεί η Ελλάδα (86,6%) έναντι των ανταγωνιστών (87,1%) είναι η τοποθεσία.

Τα ξενοδοχεία 5* έχουν την υψηλότερη βαθμολογία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία 3* τις περισσότερες περιόδους παρουσιάζουν υψηλότερη βαθμολογία από αυτά των 4*, τα οποία – κατά περιόδους – έχουν την ίδια αξιολόγηση με τα ξενοδοχεία 1*-2*. Για τον Ιανουάριο του 2017 ο δείκτης GRI ήταν 89,4% για τα ξενοδοχεία 5*, 85,3% για τα ξενοδοχεία 3*, 85,1% για τα 4*, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία 1*-2* με 84,3%.

Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα βρίσκονται οι Κυκλάδες (με GRI 89,8%) και ακολουθούν το Β. Αιγαίο (85,3%), τα Δωδεκάνησα (85,4%), η Κρήτη (85,2%), το Ιόνιο (83,5%). Επίσης, σε όλους τους προορισμούς παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της εποχικότητας με επιδείνωση των δεικτών τους καλοκαιρινούς μήνες – εξαίρεση αποτελεί το Β. Αιγαίο προφανώς λόγω της πολύ μειωμένης κίνησης.

Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται, διαχρονικά και με μεγάλη διαφορά, η Ήπειρος με το εντυπωσιακό ποσοστό 90,4% και ακολουθούν η Θεσσαλία με ποσοστό 85,6% και η Πελοπόννησος με 85,1%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Θράκη με 83,1%

Η Αθήνα, τον τελευταίο χρόνο, υστερεί μόνο έναντι της Κωνσταντινούπολης, ενώ υπερτερεί της Ρώμης και – τους περισσότερους μήνες – και της Βαρκελώνης. Τον Ιανουάριο του 2017 η Αθήνα με ποσοστό 84,6% υστερεί οριακά έναντι της Κωνσταντινούπολης (84,7%) ενώ υπερτερεί της Ρώμης (82,2%) και της Βαρκελώνης (83,6%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει η βελτίωση των δεικτών της Κωνσταντινούπολης έως τον Ιούλιο, προφανώς λόγω μειωμένης κίνησης ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών χτυπημάτων, αλλά και η σημαντική επιδείνωση στη συνέχεια.

Η Θεσσαλονίκη, τον τελευταίο χρόνο, συνήθως υπερτερεί έναντι της Μασσαλίας και υστερεί έναντι της Μπολόνια, ενώ άλλοτε υπερτερεί και άλλοτε υστερεί έναντι της Σμύρνης. Τον Ιανουάριο η Θεσσαλονίκη με ποσοστό 81,7% υπερτερεί έναντι της Μασσαλίας (80,7%) και της Σμύρνης (79,2%) και υστερεί έναντι της Μπολόνια (83,2%). Η Θεσσαλονίκη έχει ελαφρά ανοδική τάση και αρκετά πιο σταθερή επίδοση έναντι των άλλων πόλεων.

Όλοι οι ελληνικοί παραθεριστικοί προορισμοί υπερτερούν σταθερά έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών, με τις Κυκλάδες να συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία, με διαφορά. Επίσης, η Κύπρος υπερτερεί συστηματικά έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών εκτός Ελλάδος. Όλοι οι προορισμοί δείχνουν σημαντική κάμψη τους καλοκαιρινούς μήνες προφανώς λόγω αυξημένης κίνησης.

Η Σαντορίνη (89,2%) και Μύκονος (90,0%) τον Ιανουάριο του 2017 υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών προορισμών υψηλής δαπάνης. Ο δείκτης ικανοποίησης για το Σαίντ Τροπέ είναι 84,6%, για τη Σαρδηνία 83,6% και για την Ίμπιζα 83,4%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολύ μικρότερη εποχικότητα του δείκτη GRI® στην Σαντορίνη και στην Σαρδηνία σε αντίθεση με τη Μύκονο και την Ίμπιζα και σε μικρότερο βαθμό στο Σαιντ Τροπέ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορετική πορεία των δεικτών GRI για την Σαντορίνη και την Μύκονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Σαντορίνη υπήρξε ο μόνος προορισμός που βελτίωσε τον δείκτη του, τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η Μύκονος μετά από μια σημαντική πτώση τους μήνες αιχμής – παραμένοντας όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα – ανέκαμψε εντυπωσιακά μετά τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ΕΔΩ το Στατιστικό Δελτίο Φεβρουαρίου 2017!