Μια ώρα έξω από τη Λισαβόνα, στην πορτογαλική περιοχή του évora, ο αρχιτέκτονας José Carlos Cruz έχει ολοκληρώσει ένα συγκρότημα σπα και θέρετρο με επένδυση από φυσικό καφέ φελλό. Πρόκειται για το ξενοδοχείο «Εcork» και διαθέτει 56 ιδιωτικές κατοικίες, εξαιρετικές εγκαταστάσεις τραπεζαρίας και ένα σπα και γυμναστήριο.

φελλό

Το concept του Εcork οργανώνεται γύρω από μια κεντρική αυλή που συνδέει διάφορους κοινόχρηστους χώρους με υπηρεσίες ξενοδοχείου. Γύρω από το κεντρικό κτίριο, μια σειρά από σουίτες είναι διάσπαρτες σε όλο το τοπίο, οι οποίοι φαίνονται σαν ζωγραφιά, ως αφηρημένοι λευκοί όγκοι που κηλιδώνονται ανάμεσα στα δέντρα της περιοχής.

Το διώροφο συγκρότημα αναψυχής περιλαμβάνει γυμναστήριο και εγκαταστάσεις σπα, αίθουσες συσκέψεων και εσωτερική πισίνα, τα οποία περιβάλλονται από την κεντρική αυλή. Ο πρώτος όροφος διαθέτει τοίχους, αλλά δεν υπάρχει στέγη, που φιλοξενεί μπαρ, εξωτερική πισίνα και κατάστρωμα για ηλιοθεραπεία με θέα στο αγροτικό τοπίο. Οι σουίτες του ξενοδοχείου είναι πίσω από το κεντρικό κτίριο σε μια διάταξη που βασίζεται στην τυπική διάταξη ενός μεσαιωνικού πορτογαλικού χωριού.

φελλό   φελλό    φελλό

Ο José Carlos Cruz και η ομάδα σχεδιασμού του επέλεξαν φελλό για να επενδύσουν τα τείχη του κεντρικού κτιρίου επειδή είναι τόσο εύκολα διαθέσιμα όσο και πολύ μονωτικά.

Το φιλικό προς το περιβάλλον ξενοδοχειακό συγκρότημα χρησιμοποιεί τις βιώσιμες ιδιότητες του φελλού, χρησιμοποιώντας το υλικό για να χρησιμεύσει ως θερμικός και ακουστικός μονωτής. Το design χρησιμοποιεί επίσης γεωθερμική ενέργεια για τη θέρμανση του κύριου κτιρίου και των πισίνων, ενώ τα φωτοβολταϊκά πάνελ θερμαίνουν το νερό που χρησιμοποιείται σε όλο το ξενοδοχείο.

ΠΗΓΗ: