Το Flowing Cloud Township Villa βρίσκεται στο Qinglongwu, ένα αρχαίο χωριό στο Tonglu, και αποτελεί μέρος του «Πολιτιστικού και Δημιουργικού Συγκροτήματος Fangyukongxiangsu». Στο μέλλον, διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται εδώ όλο το χρόνο.

Το 2017, η MDO ανατέθηκε να ανακαινίσει 6 υπάρχοντα σπίτια του χωριού στην αρχική τοποθεσία και να τα μετατρέψει σε ξενώνες. Η ιδέα του σχεδίου είναι να δημιουργήσει ένα καταφύγιο έξω από την πόλη, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να νιώσουν την ιστορία και τον υλικό πολιτισμό του Qinglongwu και να βυθιστούν στη σύνδεση με τη φύση.

Τα κτίρια βρίσκονται όλα σε μια κοιλάδα πολύ κοντά το ένα στο άλλο που συνδέεται με ένα μικρό λιθόστρωτο δρόμο. Κάθε κτίριο έχει θέα στο δάσος από μπαμπού που περιβάλλει το χωριό. Τα κτίρια έχουν αυτή την υπέροχη αίσθηση γήρανσης, οι παλιοί τοίχοι και τα παράθυρα αφηγούνται τις ιστορίες του παρελθόντος μέσα από τα σημάδια και τις ατέλειες στην επιφάνειά τους.

 

Η σχεδιαστική προσέγγιση είναι ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων με μια ευαίσθητη προσέγγιση και η βελτίωση της σχέσης με το τοπίο. Όπου είναι δυνατόν, οι υπάρχοντες τοίχοι, τα παράθυρα και οι πόρτες συγκρατούνται και επισκευάζονται από ντόπιους τεχνίτες. Για τη στερέωση της οροφής κατασκευάστηκε μια νέα μεταλλική κατασκευή μέσα στους υπάρχοντες τοίχους και η κατασκευή και το φινίρισμα της στέγης έγιναν με παραδοσιακές τεχνικές και υλικά.

Νέα στοιχεία προστίθενται στο εσωτερικό καθώς τα αντικείμενα τοποθετούνται ανεξάρτητα από τους υπάρχοντες τοίχους, επιτρέποντας στους επισκέπτες να διαβάσουν ξεκάθαρα τη σχέση μεταξύ του παλιού και του νέου.

Η κοινωνική σύνδεση βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου. Ο σχεδιασμός δημιουργεί στιγμές για να συναντηθούν οι άνθρωποι για να απολαύσουν ο ένας τον χρόνο του άλλου. Είτε είναι ένας εξωτερικός χώρος για ομαδικό μπάρμπεκιου, είτε χώρος καθιστικού για να συνομιλούν οι οικογένειες, είτε πιο ιδιωτικοί ήσυχοι χώροι για να έχουν λίγο χρόνο οι άνθρωποι για αυτοστοχασμό, σε κάθε περιβάλλον ο σχεδιασμός εστιάζει στη σύνδεση μεταξύ του τοπίου και των υπαρχόντων κτιρίων.

Δεδομένου ότι υπάρχουν δύο κτιριακές κατασκευές που δεν μπορούν να επισκευαστούν, η MDO βλέπει το νέο κτίριο ως μια ευκαιρία για να δημιουργήσει έναν διάλογο με την ύπαιθρο και τη φύση.

 

Η τοποθεσία των δύο νέων κτιρίων είναι η πιο κοντινή στην ορεινή διαδρομή, φέρνοντας τις ψυχαγωγικές λειτουργίες όπως η ρεσεψιόν και το μπαρ. Η αρχιτεκτονική μορφή θεωρείται ως ο βράχος που εκτίθεται από την πλαγιά του λόφου με το βάπτισμα του νερού και του ανέμου. Η επιφάνεια είναι ακατέργαστο σκυρόδεμα, το οποίο έρχεται σε έντονη αντίθεση με το παραδοσιακό χώμα άλλων κτιρίων του χωριού.

Η δημιουργία του σκηνικού με πλαίσιο παραθύρου καθιστά το δάσος από μπαμπού αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως της ημέρας αντανακλάται στον τοίχο καθώς αλλάζει η σκιά. Όταν πέφτει η νύχτα, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τον αστραφτερό ουρανό από τα παράθυρα, εμπλουτίζοντας τις αναμνήσεις του ταξιδιού τους.

Design: MDO (MORE DESIGN OFFICE)
Photography: Zhi Xia, Xun Zheng, Zhao A, Andy He