Το λουλούδι Kapok, γνωστό και ως “λουλούδι Mumian”, είναι ένα όμορφο θέαμα στο Shenzhen κατά μήκος της άνοιξης. Με τα πέταλα που μοιάζουν με φλόγα να ανθίζουν στα κλαδιά του δέντρου χωρίς φύλλα, το λουλούδι παρουσιάζει μια δυνατή, ηρωική χειρονομία, γι’ αυτό και ονομάζεται “Ηρωικό λουλούδι”. Με καταγωγή από το Shenzhen, η μάρκα ξενοδοχείου Mumian φέρει μια αίσθηση εσωτερικής δύναμης, όπως και το λουλούδι.

Το Mumian Chengdu Dong’an Lake είναι το πρώτο ακίνητο της μάρκας που άνοιξε στη νοτιοδυτική Κίνα. Είναι κατασκευασμένο κυρίως για να υποστηρίξει το 31st FISUWorld University Games Summer στο Chengdu, αλλά έχει γίνει επίσης ένας δημοφιλής τοπικός προορισμός διαμονής από τότε που άνοιξε το περασμένο έτος για την έντονη εμπειρία που μοιάζει με διακοπές. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή Longquanyi, το όνομα της οποίας κληρονομήθηκε από την ύστερη δυναστεία Qing. Το Longquanyi ήταν παλαιότερα το όνομα ενός σταθμού ταχυμεταφορών, καθώς και ένα γεωγραφικό όνομα. Ο σταθμός ταχυμεταφορών αχρηστεύτηκε στα τέλη της δυναστείας Qing, αλλά το γεωγραφικό όνομα “Lingquanyi” έχει διατηρηθεί.

Το CCD βασίστηκε στο τοπικό έδαφος, τις αρχιτεκτονικές γλώσσες και τον πολιτισμό του Sichuan και του Longquanyi ως στοιχεία σχεδιασμού και ενσωμάτωσε τον τρόπο ζωής των αρχαίων κινεζικών σταθμών ταχυμεταφορών στο ξενοδοχείο, για να ταξιδέψει τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στο χρόνο για να ζήσουν τη δόξα των παλιών ημερών.

Μετά από μελέτη και επίσκεψη σε διάφορα τεϊοποτεία, παλιούς δρόμους και αγορές στο Chengdu, η ομάδα του CCD αποφάσισε να υιοθετήσει μια χωρική γλώσσα που επαναφέρει τον χαλαρό τρόπο ζωής των προηγούμενων ημερών. Στο λόμπι εφαρμόζεται παραδοσιακή τοπική δεξιοτεχνία στην ύφανση από μπαστούνι, η οποία συνδυάζει τη δομική αισθητική με την αίσθηση της πρόσοψης. Τα στοιχεία από μπαστούνι τραβούν τα βλέμματα των καλεσμένων κατά την είσοδό τους στον χώρο, μοιάζοντας να περιγράφουν την ένταση του χώρου και τη γοητεία της πόλης.

Σύμβολα που αντιπροσωπεύουν την ιδιότητα και το πνεύμα της κουλτούρας του τσαγιού Chengdu, όπως οι καρέκλες από μπαμπού, οι χάλκινες τσαγιέρες και η ύφανση από μπαστούνι, εξάγονται και μεταφράζονται σε καλλιτεχνικές εκφράσεις στον χώρο. Το εσωτερικό υιοθετεί οθόνες από μπαστούνι, χωρίσματα και διάφορες μορφές για το φως της ημέρας και εν τω μεταξύ συνδυάζει διακριτικά τοπικά πολιτιστικά σύμβολα με χωρικές γραμμές και λειτουργίες, για να αναδείξει μια ατμόσφαιρα που απηχεί το τεϊοποτείο στους αρχαίους σταθμούς ταχυμεταφορών.

Τα αυθεντικά καλλιτεχνικά φωτιστικά εμπνευσμένα από καλάθια συλλογής τσαγιού φέρνουν μια φρέσκια αίσθηση και προσθέτουν επίσης την ποίηση και την τέχνη του χώρου. Σε συνδυασμό με διάφορα τοπικά πολιτιστικά σύμβολα, οι λειτουργίες και οι σκηνές στον χώρο εμπλουτίζονται, προσφέροντας έτσι μοναδικά, παιχνιδιάρικα οπτικά εφέ και εμπειρίες. Το σαλόνι βρίσκεται δίπλα στο παράθυρο και κοντά στην εξωτερική αυλή. Παρέχει στους επισκέπτες ένα άνετο περιβάλλον για να καθίσουν χαλαρά και να απολαύσουν την αισθητική θέα του ουρανού, των νεφών, των βράχων και του υδάτινου τοπίου.

Επιπλέον, τα κόκκινα τούβλα, ως τυπικό σύμβολο της τοπικής παλιάς αρχιτεκτονικής, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εσωτερικών τοίχων με διαφορετικά μοναδικά μοτίβα, όχι μόνο δίνοντας στο χώρο μια ισορροπημένη ένταση αλλά και εισάγοντας μια παιχνιδιάρικη αισθητική και τις κληρονομημένες αρχιτεκτονικές έννοιες της πόλης στο εσωτερικό. Διαφορετικές περιοχές χωρίζονται, αλλά συνδέονται μεταξύ τους, με θολά όρια μεταξύ τους. Το παλιό και το νέο συγκρούονται αλλά συγχωνεύονται το ένα με το άλλο με διακριτικό τρόπο.

Το CCD χώρισε τον χώρο του εστιατορίου σε χώρο για hotpot, χώρο ψητής πάπιας, χώρο για μπουφέ και πολλά άλλα για να ικανοποιήσει διάφορες λειτουργίες. Χρησιμοποιούνται τοπικά υλικά όπως ξύλο, κεραμικά, υφαντό και καρέκλες από μπαμπού. Η συγχώνευση μεταξύ του παραδοσιακού και του μοντέρνου αποκαλύπτει το κομψό, χαλαρό στυλ Chengdu. Τα κόκκινα τούβλα φέρουν ιστορική κληρονομιά και δείχνουν μια μοναδική αισθητική που συνδυάζει τη σύγχρονη μόδα και την κλασική κομψότητα.

Κληρονομώντας το στυλ του αρχαίου σταθμού ταχυμεταφορών Longquanyi, τα δωμάτια υιοθετούν έναν ζεστό τόνο και εφαρμόζουν σύγχρονες προσεγγίσεις για να φέρουν οθόνες κατασκευασμένες με βάση την παραδοσιακή δεξιοτεχνία της ύφανσης από μπαστούνι. Λαμβάνοντας ως πρωτότυπο σχεδιασμού τα υφαντά καλάθια από μπαμπού στον αρχαίο σταθμό ταχυμεταφορών, το κρεμαστό φωτιστικό δίπλα στο κεφάλι του κρεβατιού είναι δημιουργικό και διακοσμητικό. Οι απλές γραμμές και οι καθαρές υφές δημιουργούν μια χαλαρή και γαλήνια ατμόσφαιρα. Το εσωτερικό περιβάλλον είναι ενιαίο, παρέχοντας μια χαλαρή και φυσική ατμόσφαιρα διαβίωσης και προικίζοντας το χώρο με άπειρη γοητεία. Τα δωμάτια προσφέρουν μια ζεστή και γαλήνια οικιακή εμπειρία. Το σχέδιο ταιριάζει με το νέο και το παλιό και δημιουργεί μια αντίθεση μεταξύ παράδοσης και μόδας.

Project information
Project name: MUMIAN CHENGDU DONG’AN LAKE
Location: No.1 Hu’an North Road, Dong’an Lake Sub-district, Longquanyi District, Chengdu
Area: 60,400square meters
Completion time: September 2021
Client: CR LAND
Interior design: CCD / Cheng Chung Design (HK) (www.ccd.com.hk)
Photography: Qiu Xin